Kelderman tankt vertrouwen met prima optreden in Catalonië

Wielrennen Redactie

In Italië begon het seizoen rampzalig voor Wilco Kelderman, in Spanje volgde het herstel. Zijn vijfde plaats in de Ronde van Catalonië, qua tijd zelfs gedeeld vierde, zal zijn zelfvertrouwen een boost geven. Achter een sterk trio van INEOS Grenadiers - Adam Yates, Richie Porte en Geraint Thomas – en de geslepen veteraan Alejandro Valverde, was de Barnevelder de beste ronderenner. ‘Het gaat veel beter dan verwacht,’ verklaarde hij zondag na de slotrit.

De Ronde van Catalonië is ouder dan de Ronde van Spanje, achter de Tour en de Giro zelfs de oudste wielerwedstrijd in de historie. Dit jaar was de honderdste editie, nadat vorig jaar de jubileumuitvoering het slachtoffer was geworden van de coronapandemie. De zeven etappes brachten voor elk wat wils. Voor de klimgeiten waren er twee heel lastige bergetappes, voor tijdrijders was er een race tegen de klok en ook sprinters kwamen aan hun trekken, tot vreugde van Keldermans ploeggenoot Peter Sagan die zaterdag  eindelijk weer eens won.

Wilco Kelderman richtte zich in eerste instantie niet zo op een goed klassement. Hij was vooral benieuwd waar hij zou staan nadat hij in januari op de laatste dag van het trainingskamp bij het Italiaanse Gardameer aangereden was door een auto. Opnieuw brak hij daarbij een nekwervel, een verwonding waar hij twee jaar geleden ook mee kampte na een val in de Ronde van Catalonië.

De koers verliep nu crescendo voor de Nederlander. Hij reed een prima tijdrit, bleef in de beklimmingen bij het groepje favorieten en was op de slotdag alert. Het peloton beklom zondag meerdere malen in Barcelona de Montjuic en wie niet bij de les was kon zomaar een aantal plaatsen zakken, zo gering waren de verschillen. Het overkwam Sep Kuss van Jumbo-Visma waardoor hij uit de toptien tuimelde en de Nederlandse topploeg niemand bij de voorsten had. Steven Kruijswijk had immers al eerder afscheid genomen van een goed klassement.

Kelderman hield zich moeiteloos staande en finishte in een groep achtervolgers  op 1.47 minuten van de Belg Thomas de Gendt. Adam Yates won de ronde, met 45 seconden voorsprong op Richie Porte en 49 tellen op Geraint Thomas. Alejandro Valverde had een achterstand van 1.03 en dat gold ook voor voor Wilco Kelderman.

 

‘Blij met herstel’

‘Ik denk dat we een heel succesvolle Ronde van Catalonië hebben gereden, met twee etappezeges (naast Peter Sagan won ook Lennard Kämna een rit, red.) en een goed klassement. De teamgeest was goed. In de laatste etappe van vandaag werd vanaf de start vol gas gegeven, maar ik kon bij de concurrenten blijven. Ik ben erg blij met hoe mijn herstel vordert na mijn ongeval bij het Gardameer. Het gaat veel beter dan ik had verwacht,’ reageerde Kelderman tevreden op de website van zijn ploeg.

Sportdirecteur André Schulze van BORA-hansgrohe was eveneens in zijn nopjes. ‘We hebben een heel succesvolle week gehad met de twee etappezeges en die is zeker voor Peter belangrijk. Maar ook de vijfde plek in het klassement voor Wilco is een heel mooi resultaat.’

Overigens kreeg BORA-hansgrohe elders een startverbod. De ploeg mocht in België niet rijden in de klassieker Gent-Wevelgem vanwege een positieve coronatest.