Kelderman terug in toptien na bizarre Alpenetappe

Wielrennen Redactie

De eerste bergetappe in de Tour de France zorgde voor een waar slagveld. Mede door de regen was het peloton al heel snel uit elkaar geslagen, met de gehavende Primož Roglič en Geraint Thomas als de grootste verliezers. De Belg Dylan Teuns werd de verrassende winnaar. Tadej Pogačar gaf iedereen een draai om de oren en greep de gele trui. Wilco Kelderman hield stand op het natte wegdek en is teruggekeerd in de toptien. Hij staat nu zevende.

Dat is een prima uitgangspunt voor de kopman van BORA-hansgrohe die nog verder kan stijgen want de verschillen zijn gering. Behalve dan ten opzichte van Pogačar want op de Sloveen staat in deze Tour geen maat. Alleen Wout van Aert bivakkeert nog in zijn buurt, maar de Belg is geen klimmer en zal naar verwachting het klassement laten lopen. Roglič, vooraf de kopman van Jumbo-Visma, haalt vermoedelijk het einde van de Tour niet. De nummer twee van vorig jaar heeft een ongekende vechtlust maar zijn lichaam ligt te veel in de kreukels.

Mathieu van der Poel raakte in de Alpen de gele trui kwijt en had daar vrede mee. In het begin bleef hij nog goed bij maar toen hij eenmaal moest lossen op de Col de Romme liet hij het verder lopen in het besef dat er ook nog de Col de la Colombière aan kwam.

Kelderman bleef overeind in het groepje met ’favorieten’ al waren de afdalingen door de fikse regenval behoorlijk lastig. Maar hij zag een aantal concurrenten als Vincenzo Nibali, Steven Kruijswijk, Miguel Ángel López, Jakob Fuglsang en ook Richie Porte vele minuten verliezen. Wanneer Pogacar en Van Aert even buiten beschouwing worden gelaten bedraagt de achterstand van Kelderman op de huidige nummer drie Lutschenko nog geen 40 seconden. Tegelijkertijd hijgen er ook nog veel in zijn nek die allemaal hun kans op een fraaie klassering ruiken. Kelderman is wel weer de beste Nederlander.