Kelderman toont veerkracht in Vuelta, Van Dijk wint Challenge

Wielrennen Hans van Ommeren

Op het eind drong Wilco Kelderman dan toch weer de toptien van de Vuelta binnen. Het was een beloning voor zijn mentale veerkracht. Hij streed weliswaar niet op de allereerste rij in de laatste twee zware bergetappes, maar op de flanken van de Pyreneeën liet hij het zonnetje weer schijnen. De Brit Simon Yates won de 73ste Ronde van Spanje.

Kelderman had drie weken geleden voor de start van de Vuelta gehoopt revanche te kunnen nemen voor zijn door valpartijen mislukte seizoen. De openingstijdrit en de daaropvolgende dagen waren veelbelovend. Ondanks een gebrek aan koershardheid hield de Barnevelder zich moeiteloos staande aan het front.

Tot hij in de zesde rit op een uiterst ongelukkig moment met materiaalpech geconfronteerd werd en 1.44 minuut verloor ten opzichte van de andere klassementsrenners. Het was een mentale klap van jewelste die hij niet meer te boven kwam. De tijdrit van 32 kilometer in de slotweek bood de kans op eerherstel, maar Kelderman vond nimmer de goede cadans. Des te knapper was het dat hij de moed niet liet zakken. Hoewel een podiumplaats, waar hij na het sterke begin stilletjes op gehoopt had, volledig uit zicht was verdwenen, weigerde de kopman van Sunweb een positie in de anonimiteit. Met respectievelijk een zevende en zesde plaats vrijdag en zaterdag in het hooggebergte in Andorra, eindigde hij nog als tiende in het eindklassement. ‘Dit was uiteindelijk het hoogst haalbare. Ik ben vooral blij dat ik weer kan koersen. Uiteindelijk ben ik de Vuelta goed doorgekomen, ik ben niet gevallen.’

Beste Nederlander in de Ronde van Spanje werd Steven Kruijswijk (vierde). De allerlaatste beklimming deed de renner van LottoNL-Jumbo zaterdag weer van het podium tuimelen, waar hij de dag daarvoor was beland. Maar vijfde in de Tour en nu vierde in de Vuelta, Kruijswijk heeft zijn naam als ronderenner definitief gevestigd, als dat nog niet gebeurd was. Tweede in het eindklassement werd de jonge Enric Mas uit Spanje, derde Miguel Angel Lopez uit Colombia.

 

Ellen van Dijk

De Madrid Challenge, onderdeel van de Vuelta, werd een prooi voor Ellen van Dijk. De Woerdense won zaterdag met team Sunweb de ploegentijdrit en consolideerde een dag later haar voorsprong. Ze werd zesde, achter winnares Bronzini uit Italië die de sprint van een kopgroep van negentien rensters won. In die kopgroep zat ook Roxane Knetemann uit Nijkerk. De Madrid Challenge werd voor de vierde maal gehouden en bestond voor de eerste keer uit twee delen.

 

Marijn van den Berg

De slotetappe van Olympia’s Ronde werd gewonnen door Marijn van den Berg uit de Meern. De renner van Delta Cycling Rotterdam hield het hoofd koel toen een kopgroep van vijftien man de zege betwistte in Beneden-Leeuwen. Van den Berg had zich verdiept in de aankomst en wist dat het na de laatste bocht niet ver meer was tot aan de finish. Hij ging als eerste door die bocht en verraste daarmee de andere sprinters. Zijn broer Lars werd dertiende.

De meerdaagse koers werd gewonnen door Julius Johansen van ColoQuick. Lars van den Berg eindigde als derde in het eindklassement en Marijn als vijfde.