Zevende plaats in Vuelta voelt voor Kelderman als overwinning

Wielrennen Hans van Ommeren

Hij was van heel ver gekomen en de zevende plaats zal dan ook een beetje voelen als een overwinning. Wilco Kelderman sloot zondag een periode vol ellende af met een fraaie toptien klassering in de Vuelta. De kopman van Sunweb was er tevreden mee. Ondanks alle botbreuken in de loop der jaren kan hij nog steeds meedoen om een podiumplaats in een grote ronde.

Voor Jumbo-Visma werd de Ronde van Spanje een groot succes, het vroege uitvallen van Steven Kruijswijk ten spijt. De Sloveen Primoz Roglic sloeg alle aanvallen van zich af en won zijn eerste grote ronde. Toch was niet hij maar een 20-jarige landgenoot de revelatie van de drieweekse helletocht over steile hellingen – er waren soms stijgingspercentages van 25 procent – en onverharde paden. Tadej Pogacar boekte drie ritzeges en pakte de derde plaats in het eindklassement, achter de schier onverslijtbare veteraan Alejandro Valverde.

Pogacar lijkt met de Colombiaanse lichtgewicht Egan Bernal, de winnaar van de Tour de France, de komende jaren te gaan strijden om de heerschappij in de grote etappekoersen. De wijze waarop het duo de bergen bijna dansend te lijf gaat zal met afgunst worden bekeken door renners als Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk en Primoz Roglic. De drie musketiers van Jumbo-Visma moeten het meer hebben van hun vermogen tot zwoegen dan van specifieke klimmerscapaciteiten.

 

Lange beurten

Wilco Kelderman begon de Vuelta goed in de ploegentijdrit. Met lange beurten op kop had hij een belangrijk aandeel in de derde plaats van Sunweb. In de individuele race tegen de klok viel zijn klassering (22ste) wat tegen. Maar wanneer je in ogenschouw neemt dat hij maandenlang zijn beroep als profrenner nauwelijks kon uitoefenen, mag er gerust gesproken worden van een kleine wederopstanding. Bij een zware val eind maart in de Ronde van Catalonië had hij zijn sleutelbeen gebroken en een nekfractuur opgelopen, waardoor hij moest revalideren met een beklemmende brace. In de Tour bleek Kelderman nog niet volledig hersteld en gekweld door rugproblemen stapte hij voortijdig af.

In de periode tot aan de Vuelta is bij Sunweb hard gewerkt om hem op te lappen. Met succes, Kelderman bleef aardig in het spoor van de beste klimmers. Bijna had hij de topvijf nog in het vizier gekregen door een coup in de zeventiende etappe. De Barnevelder won in een waaieretappe ruim vijf minuten op de klassementsrenners voor hem en rukte op naar de zesde plaats, op nauwelijks vijf minuten van leider Roglic. De volgende dag leverde hij echter een flink deel van de winst weer in door de slag te missen en zakte naar plaats zeven. Die positie bracht hij zondag ook over de eindstreep in Madrid op 10.04 minuten van de winnaar. Het zal de 28-jarige Barnevelder, tegenwoordig woonachtig in het Belgische Lanaken, sterken in de gedachte dat hij nog altijd een keer het podium in een grote ronde kan halen. Tot dusver was zijn beste prestatie de vierde plaats in de Vuelta van 2017.

Utrechter Martijn Tusveld  was een van de helpers van Kelderman en reed de Vuelta eveneens uit. Voor hem was het klassement louter van belang voor de statistieken: Tusveld werd 26ste op 1.27.32. Eenzelfde rol als Tusveld vervulde Veenendaler Lennard Hofstede bij Jumbo-Visma. Hij werd 152ste op 5.40.23 maar kon door de triomf van Roglic wel aan de champagne.