Kelderman tuimelt na tegenvallende tijdrit van podium in Zwitserland

Wielrennen Hans van Ommeren

Wilco Kelderman is nog niet de oude. Dat kwam pijnlijk aan het licht in de tijdrit, waarmee de Ronde van Zwitserland zondag werd afgesloten. De Barnevelder werd in de race tegen de klok teleurstellende 27ste en tuimelde van het podium. De vijfde plaats achter winnaar Richie Porte was niet waar Kelderman en zijn team Sunweb op had gehoopt.

Een topfitte Kelderman zou zonder twijfel op zijn minst de tweede plaats in het eindklassement hebben veroverd. Kelderman stond voor de tijdit derde en de achterstand op Nairo Quintana bedroeg slechts 35 seconden. In optimale conditie had de sterke tijdrijder Kelderman daar niet wakker van gelegen. Zaterdag na de zevende etappe was hij dan ook nog vol vertrouwen dat hij het gaatje met de kleine Colombiaan zou kunnen dichten in de 34 kilometer lange individuele tijdrit.

Maar de 27-jarige Barnevelder is (nog) niet helemaal in goeden doen. Die conclusie viel te trekken tijdens en na de inspanning tegen het meedogenloos tikkende uurwerk. De troef van Sunweb heeft drie maanden lang aan de kant gestaan door een sleutelbeenbreuk in de Tirreno-Adriatico, waarvan het herstel traag verliep. Doordat een zenuw beschadigd was had hij soms in zijn rechterarm geen gevoel.

Tijdens de tijdrit schudde Kelderman af en toe ook met de bewuste arm. Het was een teken dat hij er last van had op de steentjes van de promenade van Bellinzona. Ook zijn geringe voorsprong bij een tussenpunt op teamgenoot Sam Oomen was een veeg tegen. Uiteindelijk moest Kelderman zelfs 1.33 minuten prijsgeven op ritwinnaar Stefan Küng.

De leiderstrui van Richie Porte (BMC) kwam niet in gevaar. De Australiër beperkte het verlies op ploeggenoot Küng tot 1.04. Ook Jacob Fuglslang deed goede zaken in Zwitserland. De Deen sprong in de slotetappe van plaats zes naar plaats twee en verwees Quintana naar de derde plaats in de eindrangschikking.

Kelderman zal met gemengde gevoelens terug kijken op de Ronde van Zwitserland. In de bergetappes reed hij sterk en handhaafde zich alle dagen in de top van het klassement. Maar de race tegen de klok mondde uit in een tegenvaller. Hij heeft nog een kleine drie weken om zijn vorm aan te scherpen alvorens de Tour de France van start gaat.

Ook Bauke Mollema en Steven Kruijswijk reden de Zwitserse rittenkoers met het oog op de Ronde van Frankrijk, hun hoofddoel voor dit jaar. Ze handhaafden zich bij de besten, al viel Mollema op de slotdag iets terug. Hij zakte van de tiende naar de twaalfde plaats. Kruijswijk bleef achtste. Sam Oomen viel van de vijfde plaats terug naar de zevende stek, maar het was opnieuw een sterk optreden van de jongeling die in de Giro als negende was geëindigd. Oomen mag nu wat rust nemen.

 

Lars van der Haar

Lars van der Haar is als vijfde geëindigd in de Oberosterreich Rundfahrt. Even voerde de Woudenberger zelfs het klassement aan van deze Oostenrijkse rittenkoers, maar die weelde kon de veldrijder van Telenet Fidea Lions niet tot het eind dragen. Zondag in de slotrit werd Van der Haar tweede en nam zodoende de puntententrui mee naar huis.