Kelderman tuimelt van podium na monsterlijke klim in Vuelta

Wielrennen Hans van Ommeren

De klim op de monsterlijke Angliru was een kilometer te lang voor Wilco Kelderman. De kopman van Sunweb knokte zich helemaal leeg maar zag concurrent Zakarin in de voorlaatste etappe van de Ronde van Spanje langzaam van hem wegrijden. Stroken met een stijgingspercentage van boven de 20 procent deden de 26-jarige Barnevelder van het podium tuimelen. Vermoedelijk zal hij de Vuelta als vijfde beëindigen. Ook ritwinnaar Contador sprong nog over hem heen.

Met nog slechts de slotetappe naar Madrid voor de boeg – een min of meer rituele dans op de pedalen waarin de wielerhelden zich na drie loodzware weken laten bejubelen door de fans – zal er geen wijziging meer komen in het algemeen klassement. Chris Froome gaat de Vuelta winnen, Vincenzo Nibali wordt tweede en Ilnoer Zakarin derde. Kelderman zal zich moeten troosten met het feit dat hij een geweldige Vuelta heeft gereden. De achterstand op het podium bedraagt slechts twintig seconden.

De voorlaatste rit werd vooraf bestemd tot de meest heroïsche van de Vuelta 2017. De finish lag op de top van de Alto de l’Angliru, een demonische berg met kilometers lang een stijgingspercentage van gemiddeld ruim 13 procent. Met als uitsmijter twee kilometer voor de top nog een strook van 23 procent, de Cueña les Cabres, oftewel het geitenpad. Wilco Kelderman kende de Angliru niet, maar angst had hij er ook niet voor. ‘Ik voel me nog steeds goed,’ verklaarde hij in de dagen voor de helletocht toen hij zijn derde plaats in  het klassement met succes verdedigde.

 

Onderuit

Het voorspel begon met nattigheid. De renners werden op de Alto de la Cobertoria, een berg van de eerste categorie op zo’n 45 kilometer van de finish, getrakteerd op regen die het wegdek gevaarlijk maakte in de afdaling. Zo gleed een motorrijder in een bocht onderuit. Kelderman besefte dat Zakarin elke gelegenheid zou aangrijpen om de achterstand van twaalf seconden weg te werken en hield hem nauwlettend in het oog. De Rus had in de voorgaande etappes al wat seconden van zijn voorsprong afgeknabbeld, die dinsdag na een fenomenale tijdrit bijna een halve minuut bedroeg.

Ook Alberto Contador loerde nog op een kans om zijn vijfde positie in een podiumplaats om te zetten. De oude krijger die na de Vuelta zijn carrière beëindigt, had met een dagenlang spervuur van demarrages alom bewondering geoogst. Bovendien had hij in 2008 al eens gezegevierd op de Angliru, het monster van Asturië.

Contador zou zich zaterdag 9 september 2017 definitief onsterfelijk maken in zijn geboorteland. Al vroeg in de klim trok hij ten aanval, werd bijna van de fiets gelopen door het euforische om niet te zeggen hysterische publiek maar hield stand. Ondanks een ontketende Wout Poels, de meesterknecht van Chris Froome. Had de Limburger zijn eigen kans mogen gaan dan had hij  vermoedelijk de helse etappe gewonnen, nu moest hij bij zijn kopman blijven. De zege van Contador was het mooist denkbare afscheid dat de Spanjaard, meervoudig winnaar van alle grote ronden, zich kon wensen.

Nederland is sterk vertegenwoordigd in de toptien, met zoals gezegd een vijfde plaats voor Wilco Kelderman, een zesde voor Wout Poels en een negende voor Steven Kruijswijk.