Kelderman, Van Baarle, Van Dijk en Van Vleuten naar WK

Wielrennen Redactie

De regio Utrecht heeft verschillende ijzers in het vuur op de WK wegwielrennen in Innsbruck. Bij de mannen zijn Wilco Kelderman en Dylan van Baarle geselecteerd voor de mondiale titelstrijd, bij de vrouwen doen Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten een gooi naar de regenboogtrui. De WK zijn van 23 tot en met 30 september.

Kelderman rijdt zowel de individuele tijdrit als de wegwedstrijd, Van Baarle alleen de tijdrit. Het duo krijgt in de race tegen de klok gezelschap van de huidige wereldkampioen Tom Dumoulin. Die rijdt ook de wegwedstrijd, evenals Sam Oomen, Steven Kruijswijk, Wout Poels, Bauke Mollema, Antwan Tolhoek en Pieter Weening. Vorige week haakte Robert Gesink af na een zware val in een training. Een streep door de rekening van bondscoach Thorwald Veneberg die niettemin goede kansen ziet voor zijn ploeg op het bergachtige parcours. ‘Zowel met de elite-mannen als de elite-vrouwen rijden we een uitstekend seizoen. Met drie wereldkampioenen is Nederland op meerdere vlakken de favoriet. Het selectieve parcours dat de WK-organisatie heeft uitgetekend past bij de selectie die afreist naar Oostenrijk. Wij gaan er alles aan doen om de wereldtitels in Nederland te houden.’

De kansen bij de vrouwen zijn vermoedelijk nog een stuk groter dan bij de mannen. Annemiek van Vleuten verdedigt haar wereldtitel tijdrijden, Ellen van Dijk, Anna van der Breggen en Lucinda van Dijk starten ook op deze discipline. In de wegwedstrijd zijn de vier wederom van de partij, aangevuld met wereldkampioene Chantal Blaak, Amy Pieters, Sabriena Stultiens en Janneke Ensing. Opvallend is de afwezigheid van veelvuldig wereldkampioene Marianne Vos. Zij heeft gekozen voor een volledig veldritseizoen.

De tijdrit voor de vrouwen is dinsdag, de wegwedstrijd is op zondag. De mannen rijden op woensdag de tijdrit en de wegwedstrijd op zondag.