Kelderman verliest in tijdrit, positieve verrassing Tusveld

Wielrennen Redactie

Anderhalve minuut verloor Wilco Kelderman in de openingsetappe van de Giro d’Italia op de wereldkampioen tijdrijden, de Italiaan Filippo Ganna. Anderhalve minuut op een afstand van 15 kilometer. Dat was veel en zijn klassering, 68ste, was ronduit teleurstellend. Overigens was Kelderman niet de enige die flink verloor. Ook zijn landgenoot Steven Kruijswijk, Jacob Fuglsang en Vincenzo Nibali leverden fors in, wat wees op verslechterde omstandigheden.

Hoe dan ook, de Brit Geraint Thomas stelde in de race tegen de klok nadrukkelijk zijn kandidatuur voor de eindzege in de Ronde van Italië. Hij eindigde als vierde en pakte meteen meer dan een minuut op zijn grootste concurrenten.

Opmerkelijk was dat de hele toptien vroeg was gestart. Dat was een duidelijke indicatie dat de omstandigheden in de loop van de middag een stuk zwaarder waren geworden. Ook Utrechter Martijn Tusveld die Kelderman moet bijstaan in de bergen, vertrok in het eerste deel van de race. Hij legde heel knap beslag op de zestiende plaats. Beste Nederlander was Jos van Emden met een twaalfde plaats. De veteraan van Jumbo-Visma beschikt nog steeds over een licentie van De Volharding.

 

Voorzichtig

Je hoopt toch zo dat er een keer een flitsende tijdrit uit de pedalen komt van Wilco Kelderman. In zijn jeugdjaren behoorde de Barnevelder op die discipline tot de besten ter wereld en versloeg hij zelfs Tom Dumoulin. Maar een positieve uitschieter bleef uit in de straten van Palermo, waar de finish was van de eerste etappe. Kelderman begon rustig, om niet te zeggen erg voorzichtig. Ergens was dat ook wel weer te begrijpen. De kopman van Sunweb wil natuurlijk niet dat hij meteen na de eerste dag naar huis kan. Dat overkwam Miguel Angel Lopez, de nummer zes van de Tour. De Colombiaan kwam op een heel merkwaardige manier ten val, al waaide er wel een verraderlijke wind over het parcours. Lopex maakte een zwieper met het stuur en reed vol in de hekken. Per ambulance werd de pechvogel, die in de Tour op het laatste moment van het podium was getuimeld, afgevoerd.

Dat Ganna de eerste roze trui pakte wekte geen verbazing. Op het onlangs gehouden WK was de Italiaan een klasse apart. Hij finishte in 15.24 minuten. Kelderman deed er 1.28 minuten lager over en Kruijswijk zelfs 1.44. Lang zal de Italiaan niet van het leiderstricot kunnen genieten. Als het hem zondag lukt zijn trui met succes te verdedigen, sneuvelt hij ongetwijfeld een dag later in de bergrit naar de top van de vulkaan de Etna.