Kelderman zevende in koers die getekend is door horrorcrash

Wielrennen Redactie

Wilco Kelderman is als zevende geëindigd in de Ronde van Polen. In de slotetappe kwam de toptien klassering van de Barnevelder niet meer in gevaar. De meerdaagse wedstrijd werd gewonnen door het 20-jarige Belgische wonderkind Remco Evenepoel die in de voorlaatste rit middels een lange solo een gat sloeg. Een vreselijke val van de Nederlander Fabio Jakobsen in de eerste rit bleef als een grauwsluier boven de etappekoers hangen.

Evenepoel wordt in België al de nieuwe Merckx genoemd. De voormalige jeugdvoetballer van PSV heeft dit jaar alle rondes waarin hij startte op zijn naam geschreven. Daarin ontbraken weliswaar de grote kanonnen, maar een aantal subtoppers liet hij kansloos. Daartoe mag ook Wilco Kelderman worden gerekend. De Nederlander komt de Belg, die niet onverdeeld populair is vanwege de vaak gekunstelde teksten en gebaartjes, ook tegen in de Giro, de eerste grote ronde van Evenepoel.

 

Horrorcrash

Niet zozeer vanwege de prestaties maar veel meer door de horrocrash zal de Ronde van Polen 2020 in de herinnering voortleven. In de openingsetappe kwam de 23-jarige Jakobsen, vorig jaar Nederlands kampioen geworden, zwaar ten val nadat hij in de sprint de hekken in werd gedreven door zijn landgenoot Dylan Groenewegen. Dagenlang beheerste het incident de sportpagina’s en soms was de nuance – vooral bij manager Patrick Levefere van Deceunick-Quick Step, de ploeg van Jakobsen – ver te zoeken.

Of de internationale wielrenunie (UCI) iets geleerd heeft van de gruwelijke beelden en de regels voor zowel renners – in de sprint niet van je lijn afwijken – als de organisatoren – meer aandacht voor veiligheid – zal aanscherpen zal de komende tijd moeten blijken.

 

Voorproefje van Tour

In de Tour de l’Ain kregen de wielerliefhebbers een voorproefje van de titanenstrijd die de Tour de France belooft te worden. Zowel de Nederlandse equipe Jumbo-Visma als de Britse formatie Ineos hadden hun drie beoogde kopmannen voor La Grande Boucle afgevaardigd. Tom Dumoulin, Primoz Roglic en Steven Kruijswijk namen het op tegen Egan Bernal, Chris Froome en Geraint Thomas.

Het werd een glansrijke overwinning voor de Nederlandse ploeg. Roglic won het eindklassement en twee etappes, met dank aan Dumoulin en Kruijswijk die niet te beroerd waren zich weg te cijferen. Met de start van de Tour over een kleine drie weken lijkt Roglic het best in vorm. Toch zal Dumoulin die ruim een jaar uit de roulatie is geweest zelfvertrouwen hebben kregen van de keren dat hij bergopwaarts aan kop sleurde en een flinke schifting bewerkstelligde. Bernal werd tweede, Nairo Quintana derde, Kruijswijk vierde, Bauke Mollema zesde en Dumoulin elfde.