Kelderman ziet landgenoot Dumoulin historie schrijven met gouden tijdrit

Wielrennen Hans van Ommeren

Het WK tijdrijden 2017 zal de wielerliefhebber nog lang heugen dankzij een noviteit: een fietswissel zoals ze die in het veldrijden kennen. Niet iedereen deed dat, wel Wilco Kelderman. Het leverde de Barnevelder de zevende plaats op, ruim anderhalve minuut achter de ongenaakbare winnaar Tom Dumoulin. Met het goud een dag eerder van Annemiek van Vleuten was er maar een conclusie te trekken: Nederland deelt de lakens uit in deze bijzondere discipline.

De individuele tijdrit van de mannen in het Noorse Bergen werd inderdaad het spektakelstuk dat vooraf was voorspeld. Dankzij tienduizenden dolenthousiaste toeschouwers – wat een verschil met vorig jaar toen in het hete Qatar het publiek louter uit kamelen bestond – en dankzij een onvervalste primeur. Door de UCI, de internationale wielerunie, was toegestaan dat tijdens de race van fiets gewisseld werd.

De laatste 3,4 van de in totaal 31 kilometers gingen namelijk steil omhoog naar de top van de Mount Floyen, een beklimming met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,1 procent waarvoor de specifieke tijdritfiets minder geschikt was. Veel renners gingen liever omhoog op hun vertrouwde wegfiets en niet op het aerodynamische karretje met een of meer dichte wielen. Het wisselen moest wel binnen een bepaalde zone gebeuren. Daarvoor was een rode loper uitgelegd.

Niet iedereen wilde ruilen van fiets. Dat kost immers tijd en bovendien loop je het risico dat er iets mis gaat met het vastklikken op de pedalen. Wilco Kelderman deed het wel. De 26-jarige Barnevelder was voorzichtig gestart en koerste vervolgens aan de voet van de klim recht op de loper af. Het wisselen van fiets verliep soepel en Kelderman  won vele seconden terug. De nummer vier van de Vuelta zette vervolgens de snelste tijd neer van de ruim veertig renners die voor hem waren gestart. Uiteindelijk werd hij door Nelson Oliveira van de hotseat verdrongen. De Portugees zou net naast het brons grijpen.

 

Regen

De regen die op het eind soms met bakken naar beneden viel beïnvloedde deels de uitslag. Zo kwam Rohan Dennis, in 2015 winnaar van de race tegen de klok bij de Tourstart in Utecht, ten val. Hij had op dat moment al tien seconden achterstand op de ontketende Tom Dumoulin die Chris Froome, vooraf een van de topfavorieten, degradeerde tot een figurant.

Bijna had de Girowinnaar de Tourwinnaar die anderhalve minuut eerder was gestart, nog voor de finish ingehaald. Uiteindelijk bedroeg zijn voorsprong 1.21 minuuten, waardoor Froome nog net het brons kreeg omgehangen. De Sloveen Primoz Roglic, van LottoNL-Jumbo, pakte het zilver op 0,57 seconden van Dumoulin.

Het was de eerste wereldtitel voor Nederland op de individuele tijdrit. Maar een feestje tot diep in de nacht? ‘Er komt nog een wegwedstrijd,’ grijnsde Dumoulin, het onbetwiste boegbeeld van Team Sunweb, veelbetekend. Zondag zal die koers een nu al memorabel WK in het Noorse Bergen ongetwijfeld op waardige wijze afsluiten.