Kelderman (zilver) en Van Dijk (brons) hebben hun WK-medaille

Wielrennen Hans van Ommeren

Vorig jaar veroverde Sunweb zowel bij de mannen als bij de vrouwen de wereldtitel in de ploegentijdrit. Dit jaar was was de oogst iets minder met zilver (mannen) en brons (vrouwen). Nog wel een medaille dus voor Wilco Kelderman en Ellen van Dijk, zij het van een mindere kleur. Quick Step (België) en het Duitse Canyon Sram werden in Innsbruck de nieuwe wereldkampioenen.

De Team Time Trial is misschien wel het allerzwaarste nummer van het wegwielrennen. Een team is immers zo sterk als de zwakste schakel en niemand wil die zijn, het rottige gevoel hebben dat je het team in de steek laat. Aan de andere kant moeten specialisten rekening houden met de zwakkere broeders – zusters – en niet als een razende op kop rijden. Want dan waaien de minder frisse ploeggenoten eraf, wat in het verleden regelmatig gebeurde toen het aflossingssysteem nog in de kinderschoenen stond.

Tegenwoordig is het wisselen zo goed geregeld dat je soms naar een geoliede machine kijkt, met zes perfect draaiende radertjes. Bij de mannen maakten drie teams er een prachtige strijd van: Quick Step met de Nederlander Niki Terpstra, het Amerikaanse BMC en Sunweb, met Tom Dumoulin en Wilco Kelderman. Bij het eerste tussenpunt had Sunweb nog een achterstand van 22 seconden op het als een komeet vertrokken Mitchelton-Scott. De Australische formatie bleek haar krachten echter verkeerd ingeschat te hebben en viel hard terug. Bij het tweede tussenpunt op de top van de venijnige beklimming liet juist Sunweb de snelste tijd noteren, al bedroeg het verschil met Quick Step slechts 0,71 seconde.

En de Belgische formatie gaf zich nog niet gewonnen, integendeel. De ploeg die dit seizoen verreweg de meeste overwinningen in het profcircuit boekte, stortte zich in de afdaling als een adelaar naar beneden – de meter van een begeleidende motorrijder sloeg door naar boven de 100 (!) km per uur. Quick Step volbracht de 62,8 km in 1.07.25 (55,5 km per uur gemiddeld) en pakte de vierde wereldtitel in deze discipline. Sunweb moest 18 seconden prijsgeven, maar had nog net genoeg over om het zilver weg te kapen voor BMC.

Foto: Twitter/Team Sunweb

Te voorzichtig

Canyon Sram verraste bij de vrouwen de Nederlandse topfavorieten, Boels Doelmans en de uittredende wereldkampioen Sunweb. Bij laatstgenoemd team ontbrak Floortje Mackaij uit Veenendaal vanwege een gebroken kaak, opgelopen bij een val in een training.

Uit onzekerheid hoe sterk de ploeg nu was was begon Sunweb voorzichtig. Te voorzichtig, bij het tussenpunt na 22 km had de ploeg pas de vijfde tijd. Met Ellen van Dijk als de grote motor werd in het tweede deel wel iets van de achterstand afgeknabbeld, maar Sunweb bleef toch op 7  seconden steken van het zilver. ‘Achteraf kun je stellen dat we te langzaam gestart zijn,’ gaf de Woerdense eerlijk toe.

De nieuwe wereldkampioen Canyon Sram bleef helemaal uit beeld. De bijna 55 kilometer werd door het bonte internationale gezelschap afgeraffeld in  1.01.46, een gemiddelde van bijna 53 km per uur. De voorsprong op de nummer twee Boels Dolmans bedroeg 22 seconden. Het Italiaanse Ale Cipollini, met Roxane Knetemann uit Nijkerk, eindigde als negende. Park Hotel Valkenburg, met Lorena Wiebese uit Mijdrecht, werd twaalfde.

 

Gemengde teams

Het WK tijdrijden voor merkenteams werd voor de laatste keer in deze vorm gehouden. Een beslissing die betreurd wordt door kenners want het is een discipline die zowel teamvaardigheden vraagt als individueel vermogen. De blijdschap bij de winnende teams sprak wat dat betreft boekdelen. De UCI overweegt een variant in het leven te roepen met landenteams die bestaan uit drie vrouwen en drie mannen. Of daar animo voor is, is nog maar de vraag. Want je moet wel gezamenlijk trainen en dat gaat nu eenmaal gemakkelijker wanneer je tot dezelfde ploeg behoort. Waarschijnlijk komt er tijdens de WK, die nog duren tot en met zondag 30 september, uitsluitsel.