Kennismaking met laagdrempelig crossminton

Crossminton Redactie

Op 14 en 15 december vond in Racketcentrum de Geeren in Baarn de “ICO Crossminton Dutch Open powered by Speedminton” plaats. In dit toernooi kruisten bijna negentig topspelers uit onder andere Nederland, Duitsland, Hongarije en Tsjechië de degens. In slechts twee van de zes categorieën wist de favorieten de titel inderdaad naar zich toe te trekken. Er kwamen dus nogal wat verassingen uit de bus zoals de Duitse Sönke Kaatz die bij de mannen won en de ongeplaatste Kroatische junior Gala Zukić.

Hoewel ze niet tot de favorieten voor de titel behoorden, waren de Nederlands kampioenen toch aanwezig bij het Dutch Open. Bij de mannen ging Joris Geuverink proberen het zijn Duitse Angstgegners lastig te maken. Bij de vrouwen was meervoudig Nederlands kampioen Lisanne Ranzijn een underdog voor een podiumplaats. Zij won afgelopen jaar nog verrassend het Dutch Open in Arnhem. Ook aan elkaars zijde deden Geuverink en Ranzijn een verwoede poging de eindrondes te halen in het gemengd dubbel. De Fransen gingen er echter met die winst vandoor.

Het toernooi werd afgesloten met een ‘zondag, fundag’, waarbij recreatieve spelers, beginners en uitgeschakelde spelers van het ICO-toernooi nog eens in actie konden komen in afwachting van de finales.

 

Ranglijstpunten

Het toernooi werd voor de vierde keer georganiseerd, dit jaar werd het gedoteerd met 500 ranglijstpunten, waardoor het toernooi hogergeplaatste spelers van over de hele wereld aantrok.

Johan Jongejan, voorzitter van Crossminton Nederland, toonde zich tevreden met het aantal inschrijvingen: ‘Er zijn minder inschrijvingen dan toen ons Dutch Open 1000 punten opleverde, maar aanzienlijk meer dan toen wij afgelopen jaar noodgedwongen een 250-puntentoernooi waren. De inschrijvingen zijn dus in lijn met de verwachting. Bovendien is het erg leuk dat er wederom weer spelers uit veel verschillende landen meedoen. Het is altijd een eer als spelers de moeite nemen om in Nederland deel te nemen.’

 

Mix

Crossminton is een mix van tennis, squash en badminton en kan door de beperkte benodigdheden op veel plekken binnen en buiten worden gespeeld. Het is een betrekkelijk jonge racketsport en wordt zonder net gespeeld. Men heeft alleen een set lijnen, twee rackets en een ‘speeder’ (een badmintonshuttle, maar half zo groot en dubbel zo zwaar) nodig. De afstand tussen de twee speelhelften van 5,5 meter bij 5,5 meter is 12,8 meter. De achterlijnen van de twee speelhelften liggen even ver uit elkaar als de achterlijnen van een tennisveld.

Baarn is al diverse malen het podium geweest van een groot crossmintontoernooi: er vonden al NK’s plaats en in 2017 was het Dutch Open ook al in het Racketcentrum De Geeren. Jongejan: ‘We staan met ons toernooi in het internationale circuit vooral bekend om de uitstekende faciliteiten om te spelen. Men speelt op goed uitgelichte banen met een rustige, goede ondervloer. Dit is het voordeel van spelen in een tennishal. In het buitenland wordt vaak gekozen voor een grote, algemene sporthal met het nadeel van de wirwar aan lijnen op de vloer.’

 

Klein

Jongejan is blij dat er ook animo is voor dit recreantentoernooi, waar ‘beginners’ op hun eigen niveau kennis kunnen maken met crossminton. ‘Crossminton is in Nederland nog een stuk kleiner dan in veel andere landen, waar de sport op grote schaal fanatiek wordt beoefend. Nederland is op sportief gebied toch een conservatief land en men kiest eerder voor de bekende sporten. De slogan van Speedminton is ‘anywhere, anytime’, wat al aangeeft dat de sport wat betreft speelgemak een stuk veelzijdiger is dan veel andere (racket)sporten. We hopen dat veel sporters crossminton zullen oppakken naast hun gewone sport. Dat kan prima, aangezien het beoefenen er van weinig kosten met zich meebrengt.’