Kensenhuis wereldkampioen op deadlift

Powerliften Willem van der Steeg

Iris Kensenhuis is vrijdag 9 november in het Zweedse Halmstad wereldkampioen deadlift geworden op het WK equipped powerlifting in de klasse -84 kg. Op het door de International Powerlifting Federation georganiseerde evenement deadlifte zij zich met 237,5 kg naar een gouden medaille, waarmee ze haar eigen Nederlands record met vijf kilo verbeterde.

Foto: Iris Kensenhuis

Kensenhuis maakt sportief een zeer succesvol jaar door. In april van dit jaar wist de IJsselsteinse zich al tot Nederlands kampioen Classic powerlifting te kronen en in september prolongeerde zij in het Noorse Hamar haar titel als West-Europees kampioen.

Powerlifting is een krachtsport, waarbij op de onderdelen kniebuigen (squat), bankdrukken (benchpress) en deadlift een maximale krachtoefening wordt uitgevoerd. Vervolgens worden de kilo’s bij elkaar opgeteld en rolt er, ook rekening houdend met het gewicht van de deelnemer, een puntentotaal uit. Op de grote toernooien zijn er tevens medailles per onderdeel te verdienen.

In tegenstelling tot het classic powerliften dragen de deelnemers bij de equipped variant ondersteunende kleding, waardoor zij nog meer kilo’s kunnen verplaatsen. De squat verliep voor Kensenhuis teleurstellend, met twee ongeldige beurten, waardoor een klassering in het overall klassement verkeken was. Op de bank drukte zij daarentegen de magische grens van 100 kilo, goed voor een elfde plek op dit onderdeel.

Voor Iris Kensenhuis was het de eerste keer dat ze meedeed aan het WK Equipped. ‘Ik ben equipped powerliften gaan combineren met classic uit nieuwsgierigheid. Ik wilde ook deze variant leren kennen en ik denk daar ook voordeel uit te halen voor het classic tillen. Bij equipped staat er namelijk nog meer druk op je, omdat alles nog meer moet kloppen in verband met het pak wat je aan hebt. De techniek is nog belangrijker en die ervaring helpt mij verder.’
In december zal Iris de Nederlandse eer verdedigen op het EK Classic in Kaunas, Litouwen.