Van der Haar kent slechte dag in Citadelcross van Namen

Veldrijden Hans van Ommeren

De zesde manche voor de wereldbeker heeft veldrijder Lars van der Haar weinig geluk gebracht. De Woudenberger had grote moeite met de Citadel van Namen, een echte klimcross. Hij finishte teleurstellend als negentiende en duikelde in het algemeen klassement. Wereldkampioen Wout van Aert bekroonde zijn rentree dit weekend met een ijzersterke zege.

De Belg had er een trainingsstage op zitten in Spanje. Het bleek hem goed te hebben gedaan. Zaterdag werd hij nog geklopt door Mathieu van der Poel in de Scheldecross, een dag later heerste hij in Namen. De loodzware Citadelcross bleek zondag te veel voor lichtgewicht Lars van der Haar, al kende hij nog wel een goede start, in tegenstelling tot veel andere profs. Ze vielen bij bosjes in Namen. Na een chaotische start was Klaas Vantorenhout het voornaamste slachtoffer. De Belg kwam op zijn schouder terecht en gevreesd werd voor een handbreuk. Het bleek later mee te vallen. 

De ‘Citadel’ behoort tot de lastigste parkoersen van het hele circuit. Niet alleen omdat het flink omhoog gaat maar ook omdat een stuk nogal schuin is en daar veel gevraagd wordt van de technische kwaliteiten van de crossers. Zeker wanneer het modderig is en dat was het zondag. 

Mathieu van der Poel die vier van de vijf wereldbekerwedstrijden had gewonnen kwam in de zesde niet goed weg. Dat gold niet voor Van der Haar die altijd als een van de eersten het veld induikt. Ook in Namen opende hij snel, maar viel later ver terug. De Woudenberger had vooraf verklaard het jammer te vinden ‘dat ze balken hadden gelegd waar dat niet nodig was.’ Duidelijk was dat hij een slechte dag kende en gewoon de kracht ontbeerde om zich met de ereplaatsen te bemoeien. Hij finishte op ruim vijf minuten van de winnaar. 

 

Verkouden 

Van Aert liep al in de beginfase weg van een groepje, bij wie zich ook Van der Poel had gevoegd. De Nederlander zette vervolgens in zijn eentje de achtervolging in, maar zag de achterstand steeds groter worden.  Materiaalpech en valpartijen als gevolg van stuurfoutjes wierpen de man van het voorseizoen verder terug. Het hoogst haalbare voor de ’s nachts verkouden geworden Van der Poel bleek de derde plek. Hij blijft wel leider in het klassement om de wereldbeker. Toon Aerts werd tweede in Namen, ver achter de ongenaakbare Van Aert.    

Zaterdag werd Van der Haar vierde in de Scheldecross, die meetelt voor het DVV-klassement. Daarin staat de 26-jarige Woudenberger nog steeds tweede, achter Mathieu van der Poel. De Nederlander beslechtte de tweestrijd met Van Aert in zijn voordeel. De Belg Laurens Sweeck werd in Antwerpen waar de wind vrij spel had, derde.