Kies de beste keeper van de afgelopen 50 jaar

FC Utrecht elftal van de halve eeuw Redactie

Vanwege het naderende 50-jarig bestaan van FC Utrecht, opgericht op 1 juli 1970, start de Utrechtse Sportkrant met de uitverkiezing van het Elftal Van De Halve eeuw waarbij de lezers kunnen stemmen op hun favoriete FC Utrecht-voetballers. In ons papieren nummer van juni 2020, maar ook online, zal het elftal door onze lezers zijn samengesteld. We trappen af met de keeper.

Als geheugensteuntje geven we de tien keepers die het vaakst in Utrecht onder de lat hebben gestaan. Deze gegevens zijn verzameld door statisticus Hubert Buter. Daarnaast geven we u alle andere keepers die ooit in een officiële wedstrijd voor FC Utrecht zijn uitgekomen.

 

Spelregels

Gedurende het seizoen zal de opstelling langzaam zichtbaar worden ingevuld. Als 12e en laatste uitverkiezing zijn de trainers aan de beurt. Wilt u uw stem motiveren of heeft u vragen/opmerkingen over deze actie, dan kunt u terecht op elftalkeuze@utrechtsesportkrant.nl. We stellen het op prijs als u uw naam en woonplaats wilt vermelden; we zijn zo vrij om eventueel de leukste reacties te gebruiken in onze kolommen, voorzien van uw naam als u daar prijs op stelt. Nadat u uw stem heeft uitgebracht op onze website kunt u de ‘tussenstanden’ zien van de uitgebrachte stemmen.

Het Elftal Van De Halve Eeuw wordt uitsluitend samengesteld uit spelers die in stadion Galgenwaard onder contract hebben gestaan. Marco van Basten, hoewel Utrechter, kan dus niet meedingen naar een uitverkiezing. Hoewel onze statistieken zijn bijgewerkt tot en met seizoen 2018-2019, staat het u vrij om ook een speler te kiezen uit de huidige selectie van trainer John van den Brom.

 

Eerdere uitverkiezingen

Tweemaal eerder werd door het zelfstandige Utrechts Nieuwsblad – dus voor de overname van het Algemeen Dagblad medio 2005 – een dergelijke verkiezing georganiseerd. In 1970, bij de fusie, werd de lezers gevraagd naar hún FC Utrecht bij de aanvang van het eerste seizoen. Datzelfde gebeurde bij het 25-jarig bestaan en de sportredactie van het UN stelde zelf hun favoriete elf spelers vast bij het 35-jarig bestaan.

Benieuwd naar de uitkomsten?

15 juni 1970: FC Utrecht, samengesteld uit spelers van de fusiepartners DOS, Elinkwijk en Velox door lezers van het Utrechtsch (let op de schrijfwijze destijds) Nieuwsblad: Henk van Ledden; Cor Hildebrand (DOS), Gerrit Langerak (Velox), Ed van Stijn (DOS) en Piet van Oudenallen (DOS); Ries Coté (Elinkwijk), Leen van der Merkt (Elinkwijk), Marco Cabo (Velox), Ton Nieuwenhuys (DOS) en John Steen Olsen (DOS); Jan Groenendijk (Elinkwijk).

1 juli 1995: het beste elftal van 25 jaar FC Utrecht, samengesteld door lezers van het Utrechts Nieuwsblad: Hans van Breukelen; Ferdi Vierklau, Joop Wildbret, Johan de Kock en Erik van der Meer; Jan Wouters, Edwin Gorter en Wim van Hanegem; Erik Willaarts, Leo van Veen en Rob de Wit.

Op 1 juli 2005 stelde de sportredactie van het Utrechts Nieuwsblad onder het mom van ‘het beste van 35 jaar FC Utrecht’, zelf hun favoriete elf samen: Hans van Breukelen; Ferdi Vierklau, Joop Wildbret, Johan de Kock en Pascal Bosschaart; Jan Wouters en Jean-Paul de Jong; Dirk Kuijt, Leo van Veen, Michael Mols en Rob de Wit.

Maar nu is het woord aan u. Te beginnen met uw keus voor de doelman. Wordt het Hans van Breukelen, Jan Willem van Ede of toch Maarten Paes? U heeft tot en met maandag 28 oktober 2019 de tijd om te stemmen op uw favoriete sluitpost via onze website. Een persoonlijke noot kunt u kwijt op eerdergenoemd mailadres.

 

Breng hier uw stem uit.