Knappe vierde plaats Kyle Agterberg op EK beloften

Veldrijden Redactie

Kyle Agterberg is knap vierde geworden op het Europees kampioenschap veldrijden voor beloften (U23). De Maartensdijker was daarmee de tweede Nederlander. Zijn jongere landgenoot Ryan Kamp pakte op het snelle parcours in Rosmalen de titel door het hele veld op achterstand te zetten. De overige podiumplaatsen waren voor de Britten Thomas Mein en Cameron Mason. Kamp was begin dit jaar al wereldkampioen geworden.

Geen publiek bij het EK veldrijden en dat zorgde voor een kille ambiance bij de titelstrijd die steeds meer cachet krijgt. De Nederlandse afvaardiging reed sterk, al ontbraken wel de Belgen. Agterberg had bij de finish een achterstand van 53 seconden op Kamp, een podiumplaats zal er nimmer in maar de vierde plaats was een terechte beloning voor een goede race.

Zoals te verwachten viel was er een volledig Nederlands podium bij de elitevrouwen. Europees kampioen werd Ceylin del Carmen Alvarado na een geweldig gevecht met Annemarie Worst. Het EK was daarmee een herhaling van het WK toen Alvarado ook nipt aan het langste eind trok. Ze moest in Rosmalen zo diep gaan dat ze minutenlang volledig kapot op de grond zat.

Worst was wel blij met het zilver na haar zware val in de zomer in een mountainbikewedstrijd in Zwitserland. Ze moest toen met een helicopter van een berg worden gehaald. Lucinda Brand haakte op het laatst af en pakte het brons. Denise Betsema werd vierde. Zondag komen Puck Pieterse (belofte-vrouwen) en Lars van der Haar (elitemannen) in actie.