KNKV luistert met nieuw competitieschema goed naar korfbalclubs

Korfbal Ted Vermeulen

In het verspreidingsgebied van de Utrechtse Sportkrant zijn het Driebergse Dalto, OVVO (Maarssen), Tweemaal Zes (Maartensdijk), NOVA (De Bilt), DOS W (Westbroek) en SDO (Kamerik) de hoogst spelende verenigingen. Hoe kijken zij tegen de start van het zaalseizoen aan en wat vinden zij van de nieuwe periodes, waarin de veld- en zaalcompetitie wordt afgewerkt? Een rondgang.

Korfbal is een typisch Hollandse sport, in 1902 bedacht door de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuijzen. De bond, KNKV, heeft eerst door wijlen Joop Bloemheuvel en later door korfbalgoeroe Ben Crum getracht de sport internationaal kleur te geven en is daar redelijk in geslaagd.

Daarom is het een beetje vreemd dat de sport wél in het buitenland aan belangstelling wint, maar in ons eigen land met name boven de lijn Eindhoven-Goes op niveau wordt beoefend. En dan ook nog eens niet in onze grote steden, maar bij voorkeur in kleinere woongemeenschappen. De uitzondering is Amsterdam, dat wel in de Korfbal League en Hoofdklassen vertegenwoordigd is.

De stad Utrecht kent anno 2018 vier korfbalverenigingen: Synergo, HKC (Hoogravense Korfbal Club) 3e Klasse, Fiducia Leidsche Rijn (2e Klasse) en de studentenvereniging Hebbes (Haal Een Bal Beweeg En Schiet). In omliggende gemeenten als De Bilt, met haar woonkernen Maartensdijk en Westbroek, Stichtse Vecht (Maarssen) en Heuvelrug (Driebergen) floreert de sport nadrukkelijk. Een van de oorzaken is dat de grote(re) steden worden meer en meer bewoond door van oorsprong niet-Nederlandse gezinnen die geen korfbal spelen. De traditionele Nederlandse gezinnen vertrekken naar de omliggende dorpen en houden daar de uitgelezen Hollandse familiesport in stand.

 

Hoewel voor EK’s en WK’s al vast staat dat Nederland kampioen zal worden,
is het toch verheugend te constateren, dat de sport niet alleen in Europa terrein wint,
maar ook in China en Taiwan steeds meer wordt beoefend.
De finale van het laatste EK bijvoorbeeld had als affiche Nederland – Duitsland
in plaats het voorspelbare Nederland – België.

 

Competitieschema

Het Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond heeft het competitieschema voor volgend zaalseizoen bekendgemaakt en goed geluisterd naar de verenigingen, met als gevolg dat er nogal wat is veranderd.

Zo startte het nieuwe (veld)seizoen later in september 2018 en de meeste teams gingen op het veld door tot het laatste weekeinde van oktober. In vrijwel alle klassen is er een overgangsperiode van drie weken tussen veld en zaal. De zaalcompetitie begint nu pas in het laatste weekeind van november. Logisch gevolg is dat de zaalcompetitie tot en met eind maart duurt. Omdat de tweede helft van de veldcompetitie dan ook later start, zal deze doorlopen tot half juni.

 

Dalto Driebergen, Douwe de Vries, bestuurslid technische zaken:

‘Wij zijn blij met de verschuivingen in de veld- en zaalcompetitie. Er is nu meer rekening gehouden met schoolvakanties. Het was altijd een crime om teams in die weken compleet te krijgen. Bijkomend voordeel is ook dat de veldcompetitie in het voorjaar langer doorgaat, met over het algemeen mooi weer.’

Dalto speelt in de Hoofdklasse B, het op één na hoogste niveau. Wat is de doelstelling? De Vries: ‘Zorg dragen voor een dusdanige vooruitgang, dat er aan het einde van het seizoen een team staat dat de Korfbal League kan bereiken en zich daarin vervolgens ook kan handhaven.’

Dalto wil dit doel bereiken met een basisteam bestaande uit de mannen Maarten Groot Hulze, Dico de Jager, Mathijs den Ouden en Rudo Schulting, alsmede de vrouwen Paula Bos, Karin van de Brink, Pia Donkers en Lotte Steenbergen. Trainer/coach is Herman van Gunst.

 

Tweemaal Zes, (TZ), Paul Meerstadt, bestuurslid technische zaken:

‘De maatregel om de periodes van het veld- en zaalseizoen te verschuiven is door onze leden en vooral de wedstrijdsecretaresses heel goed ontvangen. Het is namelijk altijd lastig om teams rond te krijgen in de vakantieperiodes.’

TZ komt uit in de Overgangsklasse C, omdat het vorig seizoen degradeerde uit de Hoofdklasse. Meerstadt: ‘De doelstelling is om bovenin mee te draaien en als het kan terug te keren naar de Hoofdklasse, maar het is geen must.’

De selectie van TZ bestaat uit de mannen Mathias van Beest, Geert Drost, Luke van Kouterik, Reinier Enschedé en Randy Bruintjes, alsmede de vrouwen Anouk van Breda, Anouk van Brenk, Antoinette Enschedé, Milenka Meering en Rianne Kruit. Trainer/coach Arjen van Ginkel.

TZ komt met acht senioren- en 16 jeugdteams uit in de competitie van het KNKV. Het vlaggenschip speelt de thuiswedstrijden op zaterdag in sporthal De Vierstee in Maartensdijk. De aanvangstijd varieert.

 

DOS W(estbroek), Wilco de Rooij, secretaris:

‘Wij vinden het wel een goede maatregel, want de competitie kent nu minder kleine onderbrekingen en rondom de vakanties enkele grotere pauzes. Het is het eerste seizoen altijd even wennen en dat merken wij ook wel bij onze leden die over het algemeen toch positief reageren.’

Vorig seizoen kwam DOS W voor de eerste keer uit in de Overgangsklasse en eindigde op de zesde plaats. Trainer/coach Andreas Grootgeest en teammanager Jannie van der Vaart willen met de volgende selectie dit seizoen bij de eerste vier eindigen: Linda Nap, Leslie Barneveld, Amber de Jong en Lisa Rademakers en de mannen Robin de Rooij, Jeroen Groot, Mathijs de Rooij, Tim Nap en Bas de Jong.

DOS W neemt met 5 senioren-, 3 aspiranten- en drie pupillenteams deel aan de KNKV-competitie. Recreatief is er ook een kangoeroeteam actief. Dit zijn de allerkleinsten.

DOS W speelt de thuiswedstrijden op zaterdag in sporthal De Vierstee in Maartensdijk. Het aanvangstijdstip wisselt, maar ligt meestal rond 20.30 uur.

 

SDO Kamerik, Dave van der Meulen, voorzitter Technische Commissie:

‘De zaalcompetitie is voor korfballers over het algemeen het leukste sportieve gedeelte van het seizoen. Het uitsmeren van de competitie levert echter veel tussenpauze op en kost extra trainingskosten. Daarnaast begrijpen we, dat iedere competitie laag behoefte heeft aan rust en ook aan play-off mogelijkheden. De verschuiving heeft dus positieve punten en keerzijdes. Uiteindelijk is het aan het KNKV om een mooi competitieschema in elkaar te zetten. Daar is altijd wel wat kritiek op te leveren, maar over het algemeen zijn we zeer tevreden.’

De doelstelling? ‘Het voornaamste is plezier hebben en mooie wedstrijden neerzetten met als doel handhaving op het niveau van de Hoofdklasse. Dat zal nog een hele klus worden.’

SDO (Samenwerking Doet Overwinnen) wil deze doelstelling realiseren met de volgende selectie: de vrouwen Demi, Vivian en Aimee Hoogeveen, Manouk Kortman, Luka en Robin van der Vliet, Kim van Leeuwen, Anne van Meurs Annelien Gouderjaan en Nienke Donselaar-Van Koerten. Mannen: Jelmer en Dico Bijeman, Gerhard Gouderjaan, Hilbert en Bouke van Koerten, Bas Everwijn, Jurre van der Haven, Jesper van der Vliet, Jakko de Wit en Sander Harrin. Trainers/coach: Jesper Oele en Ivan Roozenbeek

SDO heeft ruim 200 leden en komt in de competitie uit met 5 seniorenteams en 2 A-, 1 B-, 2 C-, 2 D-, 2 E-, en 1 F-team. Ook is er een kabouterteam voor de allerkleinsten, maar dat speelt geen competitie.

SDO speelt de thuiswedstrijden in sporthal Schulenburch. De vaste speeldag is zaterdag en kent variabele aanvangstijden.

 

KV NOVA, Vincent Baas Technische Commissie:
‘Op zich is er op het verschuiven van veld-en zaalcompetitie geen weerstand vanuit de spelers/vereniging ontstaan. Wel apart is dat door deze verschuiving de veldcompetitie één wedstrijd langer is doorgelopen, waardoor de eerste returnwedstrijd reeds is gespeeld. Normaal gesproken volgen alle returnwedstrijden pas in het tweede deel van de veldcompetitie.

KV Nova gaat voor behoud in de Overgangsklasse en ervaring opdoen op dit niveau voor de jonge spelers en voor de begeleiding vanuit de vereniging. Met welke selectie dit moet gebeuren is op het moment van schrijven (12 november) nog niet bekend. Trainer Tom Rickli is nog aan het selecteren.

KV Nova 1 speelt de thuiswedstrijden op zaterdagen, in sporthal H.F. Witte Centrum in De Bilt.