Knokkende Lars van der Haar achtste in modder Herentals

Veldrijden Redactie

Namen, Essen, Herentals, Heusden-Zolder, Dendermonde. Vijf crossen in acht dagen. Mogelijk rijdt Mathieu van der Poel ze allemaal, Lars van der Haar is in elk geval wat selectiever. Na zijn zesde plaats in Namen finishte hij woensdag als achtste in Herentals. Winnaar werd Wout van Aert die profiteerde van materiaalpech van Van der Poel maar zelf ook een sterke race reed. Bij de vrouwen troefde wereldkampioene Ceylin Alvardo eindelijk Lucinda Brand af.

Regen, modder, glibberen en glijden. Een echte cross dus, constateerde Marianne Vos met twinkelende oogjes boven haar mondkapje. Ze werd na een inhaalrace zesde, na een dag eerder haar opwachting in het veld gemaakt te hebben in Essen. Daar was de concurrentie wat minder groot en prompt zegevierde Vos in haar allereerste cross van dit seizoen.

In Herentals had Alvardo veel aan haar grote technische bagage. Brand, de vrouw in vorm, maakte wat meer foutjes en moest genoegen nemen met de tweede plaats, voor Denise Betsema.

 

Lekke band

Van der Haar, de nummer twee van het X2O-klassement, leek goed weg in de vierde manche maar bij de eerste doorkomst was hij niet bij de eerste tien te vinden. Van der Poel nam meteen de kop en reed vol door. Alleen Van Aert kon volgen met Michael Vanthourenhout op enige afstand. Het noodlot sloeg toe voor Van der Poel en na zijn lekke band verzoende hij zich met de tweede plaats. Vanthourenhout werd derde.

Van der Haar bleef knokken voor zijn klassement. De Woudenberger werd uiteindelijk achtste en staat in het klassement nog altijd tweede, maar zijn achterstand op leider Eli Iserbyt (vierde in Herentals) groeide tot 2.32. Zondag gaat de Woudenberger naar de derde wereldbekercross in Dendermonde, waar ook Puck Pieterse uit Amersfoort en Kyle Agterberg uit Maartensdijk acte de présence zullen geven.

 

Streep door NK

Het NK veldrijden voor profs op 10 januari in Zaltbommel gaat niet door. Hoewel de organisatie zegt dat aan alle eisen wordt voldaan, krijgt het evenement geen toestemming van de betreffende veiligheidsregio. Een beslissing die de wenkbrauwen bij veel wielerliefhebbers heeft doen fronsen gelet op de vele crossen in bijvoorbeeld België.