KNVB schrapt amateurs uit bekerprogramma

Voetbal Hans van Echtelt

De KNVB heeft besloten om geen amateurclubs meer toe te laten in het bekertoernooi, zodat de 26 ploegen die nog in het toernooi zaten, zijn geschrapt. Daarmee is een groot deel van de charme uit het evenement gehaald, zo leert de geschiedenis. Want wat is er mooier wanneer David een keer van Goliath wint, ook in sportieve zin. Zoals ooit IJsselmeervogels presteerde door de halve finale te halen ten koste van AZ.

Wie van de fans herinnert zich niet tot drie keer de uiterst pijnlijke uitschakeling van FC Utrecht tegen de amateurs van Top Oss en later tegen de amateurs van Noordwijk en SC Feyenoord. Het veroorzaakte prompt crisis in Galgenwaard want verliezen van amateurs door prima betaalde profs wordt door de aanhang als een vernedering ervaren.

Dat kan FC Utrecht de rest van dit seizoen dus niet meer gebeuren, nu er alleen nog betaalde clubs worden toegelaten bij de loting. De Domstedelijke ploeg zal moeten proberen tegen gelijkwaardige of kwalitatief nog betere opposanten verder te bekeren.

Mogelijk had ‘Zeist’ voor rechtvaardigheid kunnen zorgen en het hele verdere bekertoernooi moeten schrappen. Alleen de nooit afgewerkte eindstrijd tussen Feyenoord en FC Utrecht had op het rooster kunnen blijven. Die finale is immers nooit gespeeld.