Kogel is door de kerk: wereldkampioenschappen blijven in Zwitserland

Wielrennen Redactie

De WK wielrennen blijven in Zwitserland. Van 20 tot en met 27 september staan  wegwedstrijden en individuele tijdritten op het programma voor profs, beloften en junioren. Vanwege het coronavirus was er even sprake van dat de mondiale titelstrijd naar het Midden Oosten verplaatst zou worden. Annemiek van Vleuten verdedigt bij de vrouwen de wereldtitel op de weg. Of er ook een gemengde ploegentijdrit wordt gereden is nog niet zeker.

Voor de WK zal het Zwitsers kampioenschap op 22 augustus een belangrijke testcase zijn. Als het coronavirus niet weer de kop opsteekt zullen bij Zwitserse evenementen meer dan 1000 bezoekers na 1 september weer welkom zijn.

De eerste dag van de WK valt wel samen met de slotdag van de Tour de France. Volgens de oorspronkelijke planning is die dag de tijdrit van de mannen, maar het is niet denkbeeldig dat er wat geschoven gaat worden, bijvoorbeeld met de team mixed relay. De tijdrit van de vrouwen is maandag 21 september. Vorig jaar won Anna van der Breggen in een doorweekte race tegen de klok zilver en Van Vleuten brons, op forse achterstand van de Amerikaanse sensatie Cloé Dygert.

In het slotweekend zijn de wegwedstrijden. Van Vleuten zal zaterdag 26 september alles in het werk stellen om de regenboogtrui, die ze nauwelijks heeft kunnen tonen, nog een jaar te mogen dragen. De Utrechtse van geboorte zal maar wat blij zijn dat het klimparcours gehandhaafd blijft. Was er voor de WK uitgeweken naar bijvoorbeeld Qatar dan had ze een streep door de wedstrijd kunnen zetten.

Een dag later worden de WK, die gehouden worden in de Zwitserse regio Aigle-Martigny, afgesloten met de wegwedstrijd van de mannen. De Deen Mads Pedersen is de titelverdediger.

 

NK

Er was al een streep gezet door de Nederlandse kampioenschappen wielrennen, toch gloort er weer hoop. Nu de Nederlandse overheid de coronamaatregelen heeft versoepeld, denkt de KNWU dat mogelijk eind augustus toch een NK gehouden kan worden. Het zal passen en meten worden met de internationale kalender en ook moet de organisatie het zien zitten. Aanvankelijk stond het NK in Drenthe op de kalender op 19, 20 en 21 juni.