Van de kooi naar de zandbak, deel 2

Voetbal Ton de Ruiter

Vandaag deel 2 van de weg die Utrechter Wesley Sneijder aflegde van DOS, via Oranje naar de Arabische emiraat in het Midden-Oosten waar hij nu speelt. Dit weekend maakte Sneijder bekend een punt achter zijn interlandcarrière te zetten.

José Mourinho haalt Sneijder over te tekenen voor Inter. De spits Ibrahimovic voelt zich eenzaam in de spits en krijgt te weinig bruikbare ballen: ‘Sneijder zou dat probleem als beste kunnen oplossen, daar was ik zeker van. Op zijn positie is hij van wereldklasse.’ Van 2002-2004 spelen zij samen bij Ajax, maar het zijn geen vrienden. Bij zijn debuut (29 augustus 2009) maakt hij twee doelpunten in de derby tegen AC Milan. Met Inter wordt hij in het seizoen 2009-2010 kampioen van Italië en bekerwinnaar. De derde grote prijs is de Champions League.  In de finale wordt Bayern met Van Gaal als trainer en Van Bommel en Robben als spelers verslagen. Met de vierde prijs, het wereldkampioenschap voetbal, zou hij de prestatie van Pele in 1962 evenaren.

‘Op naar de vierde grote prijs’, bluft Sneijder in 2010 bij aankomst in het trainingskamp van Oranje. Ploeggenoot Giovanni van Bronckhorst in sportmagazine Voetbal International: ‘Hij durft zijn ambitie uit te spreken. Wesley blijft Wesley. Het is een mannetje. Hij heeft vaak het hoogste woord. Het is goed zo iemand in de groep te hebben. Hij stimuleert anderen en zorgt voor sfeer. Niemand van ons is het afgelopen seizoen succesvoller geweest dan hij.’

 

Sneijder is de man die steeds het verschil maakt

 

Op de WK staat hij alle wedstrijden in de basis. Terwijl toppers als Christiano Ronaldo, Kaka, Rooney en Drogba anoniem blijven, is Sneijder de man die steeds het verschil maakt. Wesley is dominant, in het veld, in de kleedkamer en in het hotel. Niet alleen zijn voeten laat hij spreken. In de kwartfinale tegen Brazilië staat Nederland met 1-0 achter. In de rust neemt hij het woord, recht voor zijn raap in straattaal en voegt de daad bij het woord, gelijkmaker in de 53e minuut, winnende treffer in de 68e minuut met het hoofd nota bene. Zelf zegt hij. ‘Ik zit goed in mijn vel dan krijg je het geluk mee.’

Nederland strandt in de finale tegen Spanje. Het joch uit het Ondiep wordt vier keer uitgeroepen tot man van de wedstrijd. Sneijder is gedeeld topscorer met vijf doelpunten. Het zijn de eerste Utrechtse treffers op een WK voetbal. Sneijder ontvangt de zilveren bal als tweede beste speler en hij wordt gekozen in het All Star Team.

In 2011 wordt Sneijder als enige Nederlander gekozen in FIFA-wereldelftal met Casillas, Puyol, Piqué, Xavi, Iniesta en Villa, (allen Spanje), Maicon en Lucio (Brazilië), Messi (Argentinië), Ronaldo (Portugal). In zijn tweede seizoen bij Inter eindigt Inter tweede in de competitie achter AC Milan. In 2012 ontstaat een conflict over zijn doorlopende contract. Hij mag blijven maar dan voor een lager salaris. De club stelt hem niet meer op als de Utrechter deze condities weigert.

Sneijder moet in salaris ook een stapje terugdoen van 6 miljoen netto bij Inter naar 4,3 miljoen netto bij de Turkse topclub Galatasary. Per gespeelde wedstrijd ontvangt hij 25.000 euro. In zijn eerste halve seizoen wordt Galatasaray landskampioen. De club kan in oktober 2014 de salarissen niet betalen en vraagt uitstel tot januari. Sneijder weigert en wordt op de bank gezet.

2015 is sportief een uitstekend jaar met de landstitel, winst in de beker en in de Turkse Supercup.
De Turkse beker is in 2016 opnieuw voor Galatasaray. In de finale wordt Fenerbahce met 1-0 verslagen. Sneijder valt halverwege de eindstrijd uit met een ribblessure. Sneijder speelt een sterk seizoen maar hoort op 14 juli 2017 dat trainer Igor Tudor niet meer met hem verder wil. Zijn doorlopende contract wordt verscheurd in ruil voor een transfervrij vertrek. De middenvelder verlaat de club met pijn in het hart.

 

Oranje

Op het in EK 2014 in Polen en Oekraïne is hij de beste speler van een zeer teleurstellend Oranje. Wesley Sneijder passeert tegen China op de lijst van topscorers zijn stadgenoot Marco van Basten en is in Oranje de productiefste Utrechter. Tegen Spanje op de WK van 2014 speelt hij zijn 100e interland. De regerende wereldkampioen wordt met 5-1 verslagen.

Wesley Sneijder is op de WK van 2014 twee keer van de partij als na 90 minuten en de verlenging strafschoppen worden genomen. In de achtste finale tegen Costa Rica met succes, in de halve finale tegen Argentinië mist de Utrechter de derde strafschop en omdat ook Ron Vlaar heeft gemist, is Nederland uitgeschakeld.

De kwalificatie voor het EK van 2016 wordt onder leiding van Guus Hiddink en Danny Blind gemist. Sneijder is dan niet meer zeker van zijn plaats. De Utrechter achterhaalt wel recordinternational Edwin van der Sar. Het gaat moeizaam: een helftje in zijn 127e interland en vervolgens invalbeurten van 9, 18 en 20 minuten. De nieuwe bondscoach Dick Advocaat geeft hem een basisplaats in zijn 131e interland tegen Luxemburg op 9 juni 2017. Sneijder scoort één van de vijf treffers en krijgt in de 82e minuut een applauswissel.

Op 31 augustus 2017 wordt Nederland in het WK-kwalificatieduel met Frankrijk weggespeeld. Sneijder is weggestuurd bij Galatasaray (te duur) en heeft bij Nice slechts één duel in de competitie gespeeld. De niet wedstrijdfitte Utrechter wordt overlopen door de Franse sterren. Dick Advocaat wisselt hem halverwege bij een 1-0 achterstand. En een maand later, in de laatste kwalificatieduels voor het WK van 2016, is in de definitieve selectie van Oranje voor hem geen plaats. Door een blessure en een gewijzigde tactiek is hij ook uit beeld bij de technische staf van Nice.

 

Zandbak

33 jaar is Sneijder inmiddels. Hij klopt op de deur, niet bij Hansie in Ondiep, maar bij de schatrijke sjeiks in de zandbak. Bij Al-Gharafa in Doha mag hij meespelen, voor anderhalf jaar en een zak geld.

Lees hier het eerste deel over Sneijder.