Van de kooi naar de zandbak

Voetbal Ton de Ruiter

Wesley Sneijder zet een punt achter zijn interlandcarrière. De Utrechter (33) heeft dat besloten na een uitvoerig gesprek met bondscoach Ronald Koeman, die in Qatar bij Sneijder op bezoek was. De Utrechtse Sportkrant gaat helemaal terug naar het begin: de Utrechtse wijk Ondiep en volgt de carrière van Sneijder van DOS, via Oranje tot aan de Arabische emiraat in het Midden-Oosten waar hij nu speelt. Vandaag deel 1.

Sneijder laat via de KNVB weten dat de bondscoach een andere weg inslaat: ‘Toen ik naar Qatar vertrok, wist ik natuurlijk dat dat invloed zou kunnen hebben op mijn carrière als international. Bovendien begrijp ik dat Koeman een nieuw begin wil maken met andere, jongere spelers. We hebben hierover heel open gesproken en dat was een zeer plezierig gesprek. Ik respecteer zijn keuze.’

Hoe kwam de Utrechter in Qatar terecht?  Vandaag het eerste deel over de carrière van Sneijder, morgen volgt deel twee.

 

De kooi

Het begon in De Kooi, de plek waar een ras-voetballer is opgestaan. Het is eind jaren tachtig, het Nederlands elftal heeft het Europees kampioenschap gewonnen en in het Ondiep staan de deuren op een kier. Buren lopen vrijelijk bij elkaar naar binnen. Wesley Sneijder, een jaar of vier dan, roept door de brievenbus van de familie Kentie. ‘Hansie, kom je voetballen?’ Natuurlijk, Wesley mag meedoen van Hansie, die zes jaar ouder is. Hij krijgt een paar keer de bal, mag zelfs scoren. Is leuk voor dat jochie. ‘Volgens mij’, zegt Hansie jaren later in het Utrechts Nieuwsblad, ‘is voetbal het eerste woordje dat Wesley ooit gesproken heeft.’

Voetbal, voetbal en nog eens voetbal. Hans Kentie, Kevin van Doorn en Wesley Sneijder, ze zitten op de lagere school in de Amandelstraat. Tussen de middag snel naar huis voor een snee brood, die op weg naar De Kooi wordt opgegeten. Partijtje drie tegen drie, vier tegen vier kan ook nog net. De ruimte is klein, dus alles gebeurt op techniek. Als jochie is Wesley al tweebenig. Na schooltijd snel naar huis, voor huiswerk is geen tijd. Tas in de hoek, op naar het plein. Tot de moeders in de Sparstraat hun kroost naar binnen roepen voor het eten. Eten op, hup naar buiten. En net doen alsof je niets hoort als ouders roepen dat je binnen moet komen om te slapen. Hansie, Kevin, Wesley en de andere voetballers, ze moesten letterlijk van straat worden getrokken.

 

Ajax

Sneijder begon met voetballen bij de Utrechtse amateurvereniging DOS, waarna hij op 7-jarige leeftijd gescout door Ajax. Op 2 februari 2003 debuteert hij tegen Willem II in de eredivisie (6-0 voor Ajax), op 13 april maakt de middenvelder in Breda tegen NAC zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau. Sneijder, 17 jaar jong, heeft dan al buitenlandse aanbiedingen laten lopen, zegt hij in het UN. ‘Een paar jaar geleden al kon ik naar het buitenland. Onder meer naar Italië, maar ik kan amper een ei bakken. Die belangstelling is er later ook nog wel. Het is een stap die ik altijd nog kan maken. Ik zou het op deze leeftijd alleen in het buitenland niet redden.’

Zijn doorbraak komt op 19 november 2003 in de play-off voor het Europees kampioenschap in Portugal. In Schotland wordt met 1-0 verloren, talent Arjen Robben is door Dick Advocaat niet geselecteerd, Wesley Sneijder moet op de tribune plaats nemen, ondanks een uitblinkende rol tegen Moldavië in zijn tweede interland. Voor de return is Jaap Stam geschorst, Giovanni van Bronckhorst geblesseerd en verhuizen Frank de Boer en Patrick Kluivert naar de bank. Het wordt de beste interland van Oranje sinds jaren: 6-0. Sneijder speelt of het zijn 50e interland is, maakt de eerste goal en is bij nog vier doelpunten de aangever.

 

Madrid

Valencia wil in 2006 16 miljoen betalen voor Sneijder. Ajax vraagt 30 miljoen. Een jaar later klopt Real Madrid aan. Ajax vraagt opnieuw 30 miljoen, Real wil 24 miljoen betalen. Zondag 12 augustus komt de transfer rond (27 miljoen). Een dag later vliegt hij met 16 familieleden en aanhang naar Madrid voor presentatie. Di Stefano, 81 jaar, vijf maal winnaar van de Europacup 1, nu met wandelstok overhandigt hem het shirt van Real. Wesley Sneijder krijgt het rugnummer van David Beckham: 23.

Juan Fran, voormalig Spaans internationaal en ex-Ajacied zegt: ‘Sneijder is de beste aankoop van Real sinds Zidane.’ In zijn eerste wedstrijd maakt hij het winnende doelpunt tegen Atletico Madrid, 25 augustus 2007. De tweede wedstrijd wordt met 5-0 gewonnen bij Villareal, de grootste uitzege sinds seizoen 1995-1996. Sneijder scoort tweemaal en geeft een assist.
De Spaanse kranten zijn lovend:
‘Die jongen heeft een voet van goud (Marca)’
‘Zijn rechtervoet moet door de goden zijn beroerd (El Mundo)’
‘De start van Real is onovertrefbaar en onthult ons een ster die we niet verwachtten. Hij is snel met zijn hoofd en zijn benen (AS)’.

In zijn eerste seizoen speelt hij 30 wedstrijden en scoort negen keer. Real Madrid wordt Spaans kampioen met Bernd Schuster als trainer. In tweede seizoen speelt hij 22 wedstrijden en scoort tweemaal. In de voorbereiding raakt hij ernstig geblesseerd en is twee maanden uit de roulatie.

De nieuwe voorzitter Pérez belooft nieuwe sterren. Voor 260 miljoen worden Kaka, Ronaldo, Benzema en Xabi Alonso aangetrokken. De nieuwe technisch directeur Jorge Valdano krijgt de opdracht voor 100 miljoen te verkopen. De nieuwe trainer Manuel Pellegrini zegt dat hij Sneijder wil houden. De macht ligt duidelijk niet bij hem. Rugnummer 10 wordt de Utrechter afgenomen en achter zijn rug wordt de transfer naar Inter geregeld.

 

Lees hier deel 2 over de Utrechtse spits.