Koppelaar en Heymans nationaal kampioen op het Domplein

Atletiek Ted Vermeulen

Rutger Koppelaar van arv Ilion uit Zoetermeer en Killiana Heymans van PAC uit Rotterdam hebben donderdagmiddag op het Domplein de nationale titelstrijd bij het polsstokhoogspringen in hun voordeel beslist. Koppelaar sprong 5.40 meter en Heymans liet 4.10 noteren. Deze prestaties waren dus voldoende voor de titel, maar lagen beduidend onder de kwalificatielimiet voor het EK.

Dit kampioenschap wordt van 7-12 augustus in Berlijn  gehouden en kent limieten van 5,55 m bij de mannen en 4,45 m bij de vrouwen. Donderdagavond werd Marijke Wijnmaalen bij de vrouwen tweede met een sprong van 4,00m, de derde plek was voor Robin Wingbermühle die over 3,90m sprong. Bij de mannen nam Sam Kranse de tweede plek in met 4,90m en werd Timo de Water derde met 4,80m.

Meer foto’s van het NK op https://www.facebook.com/USportkrant/

 

Rens Blom, voormalig wereldkampioen (2005 in Helsinki) en deelnemer aan de Olympische Spelen van 2000 in Sydney en 2004 in Athene, had wel een verklaring voor het feit dat er geen limieten gesprongen werden. ‘Het is natuurlijk schitterend om in dit decor te mogen springen. Een geweldige promotie voor polshoog. Laat ik dat vooropstellen. Het publiek staat er zo dicht op, dat werkt echt stimulerend. Maar met deze wind hebben de atleten een probleem. Want vergis je niet hè, zij starten hun aanloop onder de Domtoren, maar zodra zij onder die toren vandaan komen krijgen ze te maken met een enorme zijrukwind en dan wordt het wel erg moeilijk, om de polsstok onder controle te houden. De energie, die je daarin moet steken gaat ten koste van de aanloopsnelheid en de basis voor een perfecte sprong is een combinatie van aanloopsnelheid en een goede afzet.’

 

Organisatie

Maar met de wind is dan ook de enige dissonant van het totale evenement genoemd. Burgemeester Jan van Zanen opende om 15.50 uur het evenement en roemde terecht de Utrechtse atletiekverenigingen Hellas, Phoenix en U-track, die hun nek hadden uitgestoken om het evenement opnieuw naar de Domstad te halen en hun handtekening konden zetten onder een perfecte organisatie.

De burgervader memoreerde eveneens dat die organisatie niet zonder de hulp van de ruim 300 vrijwilligers tot stand kon komen en vroeg het aanwezige publiek om een warm applaus voor de mensen die nog ruim vier uur voor de boeg hadden. De vrijwilligers leggen de lat na een missprong weer op de juiste hoogte, jureren of een sprong ‘geldig of ongeldig’ is, bemannen de ordediensten enzovoorts.

En het moet nog maar eens worden gezegd; het Domplein vormde een uniek decor voor dit nationale kampioenschap polsstokhoogspringen. Van Zanen stond achter de microfoon aan het einde van de aanloop op de contouren van het middenschip en met het gezicht naar de Domtoren. Anno 1674 woei een nog iets fiksere wind dan donderdagmiddag en scheidde de toren van de kerk.

Zichtbaar trots herinnerde Van Zanen aan de start van de Tour de France op 5 juli 2005 en aan de andere topsportevenementen, die in Utrecht op het programma stonden en staan, zoals het Europees Kampioenschap Beachvolleybal, dat van 15-22 juli in Nederland wordt afgewerkt en waar Utrecht ook als speelstad is aangewezen. De burgermeester sprak het niet uit, maar de trots en de toon, waarop hij zijn openingsspeech hield, kon worden vertaald in: ‘Utrecht is the place to be als het om topsportevenementen gaat’. Na de openingsspeech volgde het Wilhelmus en was het ASICS NK atletiek 2018 officieel in gang gezet.

 

Finale

De wedstrijd tussen de acht finalisten bij de vrouwen begon om 16.00 uur en mocht zich verheugen in een redelijke belangstelling, maar bij de finale van de mannen, die om 18.00 uur van start ging, stond het publiek drie rijen dik. En dat ondanks de concurrentie van het WK-voetbal op de televisie. Was het publiek vorig jaar op het Vredenburg vooral het winkelend publiek, dat ‘even bleef staan kijken naar de hoogspringers, om vervolgens weer door te sjokken richting Steenweg’, het evenement op het Domplein trok beduidend meer kenners en liefhebbers. Hoorde je op het Vredenburg kreten van verbazing uit het publiek, op het Domplein werden de atleten bij hun aanloop begeleid door een ritmisch handgeklap en bij een geslaagde poging beloond met gulle complimenten. Hoewel er aan beide finales geen atleten uit de regio Utrecht deelnamen werden veel atleten gesteund door clubgenoten uit vooral Zoetermeer, Rotterdam en Breda.

Zowel bij de vrouwen als bij de mannen zagen de regerend kampioenen om dezelfde redenen het evenement tussen het publiek aan zich voorbij gaan. Femke Pluim, in 2017 winnaar op het Vredenburg met 4,45 meter en Menno Vloon, die vorig jaar tot 5,70 meter kwam, hebben beiden lichte blessures en bereiden zich op hun eigen wijze voor op het EK in Berlijn.

 

Rookvrij

Tussen de sprongen door werd het publiek bijgepraat over de spelregels bij het, werden voormalige prominenten geïnterviewd en werd ook bekend gemaakt, dat de Atletiekunie zich actief gaat inzetten voor een rookvrije atletiekbaan. In gezamenlijke campagnes met het Koningin Wilhelmina Fonds, Hartstichting en Longfonds wordt de aanval ingezet op het roken langs de atletiekbanen.

De Atletiekunie heeft de ambitie om een gezonde, sportieve leefomgeving voor kinderen te bevorderen. Daarom onderstreept zij het belang van een rookvrije generatie en stimuleert en ondersteunt atletiekverenigingen om het sportpark rookvrij te maken.

De Hartstichting heeft samen met KWF Kankerbestrijding en het Longfonds het initiatief genomen voor de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’. Samen met een groeiend aantal partijen, waaronder de Hockeybond, Voetbalbond en de Korfbalbond, werken ze toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Een loffelijk streven.