Kracht

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

En zo hebben we daar dus ene John Troost. De man beweert dat hij een jaar geleden PSV kampioen heeft gemaakt op de laatste dag van de competitie. In de Eindhovense Maranathakerk gaf deze zelfbenoemde 'soul coach' of 'voetbalgoeroe' de spelers van het al gedegradeerde De Graafschap 'de grootste kracht'.

Pim van Esschoten

Hij deed dat ‘in opdracht van PSV’. Enfin, Ajax speelde gelijk in Doetinchem, PSV werd alsnog kampioen en dat was allemaal het werk van Troost.

Veel gekker kan het niet.

Tot afgelopen week via het Eindhovens Dagblad naar buiten kwam dat PSV deze charlatan nota bene 10.000 euro heeft betaald voor bewezen diensten. En 2100 euro btw. Onder verantwoordelijkheid dus van algemeen directeur Toon Gerbrands, die heel sportend Nederland toch hoog heeft zitten.

Ondanks wat slappe ontkenningen bij PSV over de kwestie lijkt Troost nooit echt ‘binnen’ te zijn geweest bij de club. Eerder al probeerde hij het al bij andere clubs. Soms zette hij een voetje tussen de deur, snel lag hij er weer uit. Toch zijn er vage verhalen van trainers die er wel iets in zagen.

Dat individuele topsporters de hulp inroepen van kwakzalvers en charlatans is aan die toppers zelf. Maar dat is heel wat anders als het clubbeleid wordt.

Bij FC Utrecht was eind jaren ’90 ene Elias Amsterdam aangesteld – ik schreef er eerder over op deze plek. Hans van Breukelen, die als doelman dikwijls steun zocht bij occulte types, riep als technisch directeur bij FC Utrecht de hulp van Elias in, een oude bekende van hem. De man met het hoedje, zoals hij werd genoemd, stond twee jaar lang (!) in de spelerstunnel.

Met foto’s in de hand gaf hij spelers energie en kracht, zo zei hij. Geholpen door krachten van boven (net wat John Troost nu beweert…)

Het is echt gebeurd, in Galgenwaard. Zo absurd, maar ook zo triest. Topsporters zijn immers kwetsbare mensen. Die ga je niet blootstellen aan de grillen van een zelfbenoemde wonderdokter.

Toch deed Hans van Breukelen het. Hij zette als technisch eindverantwoordelijke bij FC Utrecht een mannetje in de spelerstunnel met vermeende paranormale gaven. Met het idee dat FC Utrecht er beter van ging voetballen.

Elias Amsterdam verdween in 2000 bij FC Utrecht, kort nadat Van Breukelen moest opstappen. Van de eerste hebben we nooit meer iets vernomen, de tweede werd later commissaris bij PSV en zelfs technisch directeur bij de KNVB.

Dat is bedenkelijk.