Kroketten

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

Ooit liep hij Utrecht, het is heus. Eliud Kipchoge raasde in Berlijn naar een wereldrecord op de marathon waarbij woorden passen als waanzinnig, krankzinnig en/of adembenemend. Kies maar uit. Twee uur, één minuut en 39 seconden. Hij verpulverde het oude record met 78 seconden en zo'n sprong voorwaarts was in geen halve eeuw meer te zien geweest.

Pim van Esschoten

Maar ooit liep hij dus in Utrecht. In 2009 was hij de grote naam tijdens de Singelloop. Als baanatleet had hij al furore gemaakt met een wereldtitel (2003) en podiumplaatsen bij de Olympische Spelen van 2004 en 2008. De toekomst van Kipchoge lag vanaf toen in de wegatletiek en Utrecht behoorde tot de plekken waar hij zijn eerste stappen zette. Inzet: niks minder dan het wereldrecord op de tien kilometer op asfalt. Hij werd tweede, slechts.

Tussen Utrecht en Berlijn (ook 030, maar dit terzijde) liggen jaren van totale toewijding en mentale kracht, maar ook van een zeer professionele begeleiding. Zo behoort vermaard voedingsdeskundige Armand Bettonviel tot Team Eliud. In Berlijn ging het gesprek al gauw over de kroketten van trainer Willem van Hanegem. Bettonviel was binnengehaald bij FC Utrecht door Foeke Booy, die meer specialisten in zijn staf opnam. Toen Van Hanegem in 2007 Booy opvolgde, keerden de kroketten terug op de lunchtafel. Topsport mag de voortdurende zoektocht naar verbetering op alle vlakken zijn, naar elk procentjes winst, De Kromme had zo zijn eigen ideeën uit het verleden meegenomen.

Het was een briljante zet van Frans van Seumeren om in 2015 Erik ten Hag uit München te halen om FC Utrecht te professionaliseren en een topsportklimaat neer te zetten. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar Ten Hag slaagde. Zo’n omslag betaalt zich doorgaans uit op langere termijn (Kipchoge!), maar zie, Ten Hag boekte ook nog eens resultaten op het veld waarvan heel Utrecht blij van werd.

Ten Hag ging, inmiddels ook zijn opvolger Jean-Paul de Jong. En nu grijpt Van Seumeren terug op een oudgediende. Dick Advocaat moet het seizoen redden. Tja, maar wat is er over van die visie voor de lange termijn uit 2015. Advocaat komt en verdwijnt even snel. Zijn beslissingen zullen niet per se in lijn met die lange termijn zijn. En met een beetje fantasie is in de verte die schaal met kroketten al weer te zien.

Destijds bedacht Bettonviel overigens een verbluffende oplossing. Hij ‘verzwaarde’ de hersteldranken voor na de training. De trek in een kroket tijdens de lunch had er flink onder te lijden.