Kyle Agterberg met de groten in wereldbekercross Namen

Veldrijden Redactie

Hij zal niet naast de wereldkampioen in beeld verschijnen, zelfs niet bij de start waar Kyle Agterberg als belofte ergens achteraan moet beginnen. Maar de renner uit Maartensdijk is er zondag wel mooi bij wanneer de tenoren van het veldrijden hun tweede wereldbekercross afwerken in het Belgische Namen. Omdat alleen de elite – zeg maar de profs – in actie komt worden de jongeren in het diepe gegooid. En diep zal het zijn – liever gezegd hoog.

De Citadelcross staat voor klimmen, dalen en vaak ook glibberen met een schuine kant als extra moeilijkheid. Vorig jaar wonnen Mathieu van der Poel en Lucinda Brand in beroerde omstandigheden. Renners raakten zelfs onderkoeld door de kou. Omdat het programma geen wedstrijden bevat voor junioren en beloften heeft bondscoach Gerben de Knegt een omvangrijke Nederlandse afvaardiging samengesteld voor zowel de cross van de mannen (twaalf) als van de vrouwen (dertien).

De regio Utrecht is goed vertegenwoordigd met drie crossers. Bij de mannen is dat naast Kyle Agterberg good-old Lars van der Haar. De Woudenberger behoort nog altijd tot de wereldtop, al wordt een podiumplaats door de steeds groter worden concurrentie almaar moeilijker. Vorig jaar werd hij zesde in Namen. Bij de vrouwen heeft Puck Pieterse nog een heel leven op de fiets voor zich. Als 18-jarige is de Amersfoortse eerstejaars belofte – ze werd ook Europees kampioen in die categorie – maar brutaal rijdt ze al mee met de besten. In de eerste wereldbekercross in het Tsjechische Tabor reed ze uitstekend en werd beloond met een zesde plaats. Het zal moeilijk worden dat kunststukje te herhalen op het zware parcours in Namen, laat staan te verbeteren. Vorig jaar werd ze 22ste, het jaar daarvoor 32ste en rekenkundig gezien lijkt de toptien te lonken.

 

Bijzondere veldslag

De Belgische vestingstad belooft zondag het decor van een bijzonder veldslag te worden omdat voor het eerst dit seizoen de twee beste crossers ter wereld elkaar ontmoeten. Maar misschien moeten wereldkampioen Mathieu van der Poel en de Belg Wout van Aert wel afrekenen met outsiders als de Brit Tom Pidcock of de Belgen Eli Iserbyt en Toon Aerts. Bij de vrouwen gaat de zege ongetwijfeld naar een Nederlandse met de beste papieren voor de sterke Lucinda Brand. De wereldbekercross in Namen wordt rechtstreeks uitgezonden door het Belgische Sporza, Eurosport en  mogelijk ook de NOS.