Laatste Kromme Rijnderby voor Rik van der Ven

Voetbal Robert Jan van der Horst

Het aftellen is begonnen voor Rik van der Ven. De wedstrijd tegen Aurora is voor de aanvoerder van VV Schalkwijk sowieso de laatste Kromme Rijnderby. En dan volgen nog twee competitieduels. ‘Mijn laatste in het eerste, tenzij we nog nacompetitie moeten spelen voor lijfsbehoud.’ De geboren Schalkwijker heeft allerminst de leeftijd om te stoppen; dertig jaar pas is hij. Toch is het genoeg geweest na, volgens eigen inschatting, zo’n tien, twaalf jaar in de hoogste selectie.

‘Ik ben veruit de oudste. Als voor de wedstrijd de scheidsrechter in de kleedkamer onze geboortedata komt controleren, hoor ik links van me 1998 zeggen. Als ik aan de beurt ben, hoor ik mezelf 10-10-1988 zeggen. Daar zit dus tien jaar tussen.’

 

Soest

Toch is het leeftijdsverschil niet het allergrootste struikelblok voor de laatste man. ‘Ik ben weliswaar in Schalkwijk geboren, maar woon inmiddels in Soest. Op de twee avonden dat we trainen (dinsdag en donderdag) ga ik bij mijn ouders eten, daarna zit ik op de bank te wachten tot het tijd is om naar het trainingsveld te gaan. Verloren uren, terwijl ik al zo’n drukke baan heb.’

Van der Ven gaat met nog een paar spelers van VV Schalkwijk 1 een niveau lager spelen. ‘Ik ben, eerlijk gezegd, wel benieuwd hoe me dat bevalt: mindere tegenstanders, mindere scheidsrechters. Ach, er zijn jongens die stoppen als ze pas 26 jaar oud zijn. Dan valt het bij mij nog mee. Daarnaast, ik heb niet zoveel trek meer in nog een seizoen onderin voetballen. Zijn we veroordeeld tot de nacompetitie dan hebben we zelfs alles te verliezen.’

Denk niet dat er niet aan Van der Ven wordt en is getrokken om hem te behouden voor de A-selectie. ‘Er zijn wel mensen die proberen me op andere gedachten te brengen. Ook heb ik een app’je gehad van Max Wimmers, de nieuwe trainer van VV Schalkwijk. Maar ik blijf bij mijn besluit.’ Zelfs de onlangs opgewaardeerde accommodatie van de ‘blauwen’ inspireert hem niet tot een langer verblijf in de hoofdmacht.

 

Het derbygevoel

Het vooruitzicht van een nieuw seizoen met Kromme Rijnderby’s tegen Aurora en ’t Goy dan? ‘Tegen sommige jongens speel ik al tien jaar. Het zijn vriendelijke jongens, leuke wedstrijden. In het veld kan het er stevig aan toegaan, maar na afloop drinken we met elkaar een biertje.’

Zijn laatste Kromme Rijnderby wekt bij Van der Ven dus geen nostalgische gevoelens op. ‘Nee, bij mij leeft dat derbygevoel niet zo’, zegt hij nuchter. ‘Waarom zou je je extra opladen voor dat soort wedstrijden? Ik verlies in een seizoen liever twee keer van ’t Goy en win de overige 24 wedstrijden, dan andersom. Aan het eind van de rit sta je er dan toch beter voor op de ranglijst en word je misschien zelfs wel kampioen.’

 

Zes punten

Zes punten verwacht Van der Ven op het moment van schrijven (1 mei, red.) nog nodig te hebben om rechtstreekse degradatie, uit de 4e Klasse F (West I), of deelname aan de nacompetitie te ontlopen. ‘Van mij hoeven die geblesseerde spelers van Aurora nog niet terug te komen’, klinkt het lachend. ‘Natuurlijk meen ik dat niet echt, maar het zou wel prettig zijn als we een goed resultaat tegen ze halen.’

In de ’heenwedstrijd’ ging VV Schalkwijk er op Sportpark Hoog Weerdenburg met 5-1 af. Rik van der Ven: ‘Een duel dat misschien wel symptomatisch was voor ons seizoen. We konden heel lang eigenlijk heel goed meekomen, al speelden we met een gehavende ploeg. Maar we verloren uiteindelijk door persoonlijke fouten. Heeft ook te maken met de jonge leeftijd van onze selectie. Aurora is iets ouder, heeft net iets meer ervaring, heeft meer kracht en is net iets slimmer op de beslissende momenten.’

En juist die ervaring gaat VV Schalkwijk aan het eind van dit seizoen verlaten.