Lacrosse: de snelste sport op twee benen

Lacrosse Utrechtse sportverenigingen Redactie Utrechtse Sportkrant

Domstad Devils, opgericht in 2006, is dé lacrosse vereniging in Utrecht. Lacrosse is nog een relatief kleine sport in Nederland maar groeit ontzettend hard met sinds kort meer dan 1000 leden in heel Nederland. Het wordt ook wel de snelste sport op twee benen genoemd.

De Devils tellen op dit moment al drie vrouwenteams en twee mannenteams die alle op het hoogste niveau meespelen. Secretaris David

Op de foto’s van onze fotograaf Geert Lommers toont Stijn Schetters (Nederlands team, verdediger) bij Domstad Devils zijn uitrusting.
Stijn Schetters  (Nederlands team, verdediger) van Domstad Devils.

Koole: ‘Daarnaast is er afgelopen jaar ook een jeugdteam bijgekomen. Op dit moment hebben we 130 leden en we groeien elk jaar
gestaag.’

Lacrosse is een snelle, tactische teamsport die gespeeld wordt met een kleine, harde, rubberen bal en een stick. In de head (het uiteinde)
van de stick zit een mesh (netje), waarmee de speler de bal vangt en vasthoudt. In de aanval is het doel om al rennend, gooiend en vangend te scoren in de goal van de tegenstander. De beweging om voorbij een verdediger te komen heet een ‘dodge’. Wat de verdediging betreft, is het doel de tegenstander van het scoren te weerhouden en om de bal af te pakken door gebruik van je stick, bodychecks of goede positionering.

Mannen– en vrouwenlacrosse verschillen zeer. Bij de mannelijke variant van lacrosse is fysiek contact toegestaan, daarnaast is een goede hand-oog coördinatie vereist. Een wedstrijd duurt vier keer twintig minuten en een team is tien man sterk. Bij vrouwenlacrosse ligt de nadruk meer op tactiek en techniek en is geen fysiek contact toegestaan. Een wedstrijd duurt twee keer dertig minuten en er staan twaalf vrouwen per team op het veld.

Domstad Devils speelt en traint aan de Manitobadreef 4 in Utrecht. Zie ook: www.domstaddevils.nl


Gaat dit artikel over jouw club en wil je het artikel voor jezelf bewaren of geven aan familie, vrienden, kennissen en buren? Bestel deze editie!