Landgoed Maarsbergen heeft primeur EK Eventing Young Riders in Nederland

Paardensport Redactie

Van 10-14 juli vindt op Landgoed Maarsbergen een uniek evenement plaats: het EK Eventing Young Riders & Juniors. Nog niet eerder was dit evenement in Nederland te aanschouwen. De Olympisch kampioenen van de toekomst, afkomstig uit twee en twintig landen, zullen dan een hippische triatlon afleggen in het historische decor van het eeuwenoude kasteel Maarsbergen.

De eventing sport maakt de afgelopen jaren een sterke ontwikkeling en groei door in Nederland, waardoor het geheel passend is dat het internationale evenement naar Nederland komt.

De KNHS heeft besloten veertien combinaties af te vaardigen naar de Europese Kampioenschappen, vijf young riders (18-21 jaar) die al ervaring hebben op Europese kampioenschappen, vijf junioren (14 tot 18 jaar) en er mogen nog extra vier individuele combinaties mee omdat Nederland gastland is van het EK. De overige landen mogen teams van tien jonge toptalenten naar Maarsbergen sturen. In totaal zullen circa 200 veelbelovende ruiters en amazones aan de start verschijnen.

Ook Young Riders uit de provincie Utrecht zullen naar Maarsbergen afreizen. Olivia Pleysier uit Bilthoven met paard Spirit Excalibur en Lucy Groenen uit Groenekan met paard Gyon zullen een poging doen de titel te bemachtigen.

 

Eventing

Eventing is een van de zwaarste vormen van paardensport, zowel ruiter als paard moeten topfit zijn. Met name het onderdeel crosscountry rijden vraagt een uitstekende conditie van paard en ruiter. Zij leggen een parcours af van circa 3,5 km lang, met 25 tot 30 voornamelijk natuurlijke sprongen en een snelheid bijna 40 km per uur. Voor ruiters en paarden is dit dan ook het meest uitdagende en spannende deel van de eventing. Beiden genieten hier zichtbaar van zodat de cross niet alleen voor het publiek maar ook voor de paarden en ruiters het hoogtepunt van de eventing wedstrijd is.

Paarden staan onder strenge controle van veterinair team en worden voor en direct na de cross zorgvuldig gecontroleerd. Ook tijdens de cross kijken dierenartsen mee of de paarden goed door het terrein gaan. Net als bij de triatlon van mensen loopt de temperatuur van het paard flink op tijdens de cross. De hartslag van het paard moet snel dalen na de finish (teken van goede conditie), anders volgt uitsluiting van de verdere wedstrijd. Paarden worden bij binnenkomst na de cross direct gekoeld met water en ijs om de temperatuur naar beneden te krijgen. De dag na de cross – zondag – worden alle paarden ’s morgens gekeurd door de dierenarts waarbij gekeken wordt of ze goed hersteld zijn. Als ze fit zijn mogen ze het laatste onderdeel afleggen, de klassieke springproef.

 

Programma

Op woensdag 10 juli treden de deelnemers aan voor de ‘horse inspection’. Bij dit schouwspel verschijnen ruiters en paarden op hun mooist om de fitheid en fysieke gesteldheid van hun paarden aan jury en dierenartsen te tonen. Na goedkeuring mogen de deelnemers aan het eerste onderdeel van de wedstrijd, de dressuur, beginnen. Op 11 en 12 juli rijden de ruiters hun dressuurproeven, nadat woensdagavond publiek en ruiters worden getrakteerd op de openingsceremonie.

Zaterdag 13 juli wordt een bruisende publieksdag met de crosscountry, het gezellige strodorp met shops en catering en alle ruimte om rond te struinen. Zondag 14 juli wordt afgesloten met het klassieke springparcours, Meet en Greet, shows met vloggers (Jesse Drent en Matt Harnacke), een rally van classic cars en een sluitingsceremonie.