Lange halen

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

Kijkend met één oog, luisterend met één oor, is er geen sport in Utrecht die zich zo mag wentelen in warme, politieke belangstelling als roeien. Vier jaar geleden onderstreepte Willem Buunk (VVD) het belang van de studentensport bij uitstek voor de stad en het behoud van het Merwedekanaal als ‘volwaardige’ roeiaccommodatie.

De motie-Buunk werd unaniem aangenomen. In februari 2018 tekenden acht partijen in verkiezingssfeer een sportakkoord op initiatief van D66 en CDA met onder meer deze zin: ‘Een tweede roeiwater behalve het Merwedekanaal is van groot belang en mag wat kosten.’ Sportwethouder Maarten van Ooijen (CU) liet vaker dan eens weten dat roeien hem dierbaar is.

Allemaal liefde.

Toch is het beter om bij dit dossier beide ogen en oren open te houden. Bij alle warmte komt het roeien steeds meer in de kou te staan. De lokale overheid walst door met de ontwikkeling van het gebied langs het Merwedekanaal. Het is al steeds drukker geworden op het water (zwemmers, sloepen en eigenlijk alles dat drijft) en nu staat ook de bouw van zes bruggen en de bouw van duizenden woningen op de rol. Met haventjes. De belofte is dat roeien evengoed veilig blijft op het kanaal. Het lijkt er eerder op dat de belofte van de motie-Buunk kopje-onder gaat.

Bij Triton, Orca en Viking groeit de moedeloosheid (net als de wachtlijsten). Toproeiers van de twee studentenclubs zijn al uitgeweken naar een tijdelijke accommodatie in Vianen. Wethouder Van Ooijen trok recent 50.000 euro uit, zodat de noodoplossing tot april 2020 is gered. Pappen en nathouden, zogezegd. Ondertussen hebben ze op De Driewerf amper een idee hoe er komend jaar op het Merwedekanaal kan worden geroeid nu een begin is gemaakt met de verbreding van de Nelson Mandelabrug.

Na al die jaren van overleg, praten, rapporten opstellen en ander eindeloos gedoe, is het tijd voor een kloek besluit. Even heel diep inademen en dan eerlijk toegeven dat het niet samen kan gaan. Die nieuwe wijk langs het Merwedekanaal wordt vast prachtig, zo dicht tegen het centrum en langs het water, en dient een groot maatschappelijk belang. Maar vergeet dan ook dat het Merwedekanaal een ‘volwaardige’ roeiaccommodatie kan blijven. Op een smal en steeds drukker kanaal gaan lange halen, brugpijlers en dobberen niet samen. Dafne Schippers traint ook niet op een atletiekbaan vol dinsdagavondjoggers, met een stel betonnen palen voor haar neus.

Daarom. Stuur vandaag nog de graafmachines richting Polder Rijnenburg en grááf. Maak er wat moois van, die nieuwe roeibaan. Ter herinnering: ‘Het mag wat kosten.’