Lars van der Haar bewaart goede herinneringen aan Valkenburg

Veldrijden Hans van Ommeren

Valkenburg heeft een speciaal plekje in het geheugen van Lars van der Haar. De veldrijder uit Woudenberg won er zijn allereerste wereldbekerwedstrijd. Dat was in oktober 2013 en de opmaat tot een glanzende carrière. Of hij die stunt zondag kan herhalen wanneer er een echte regenboogtrui op het spel staat, is echter zeer de vraag.

Bij de bookmakers is de kleine Woudenberger, die kampt met een spierkneuzing in zijn bovenbeen, verre van favoriet voor de wereldtitel. Maar dat geldt voor meer deelnemers. Eigenlijk is dat van alle 65 deelnemers slechts één man, Mathieu van der Poel. Met de huidige wereldkampioen Wout van Aert als goede tweede. Van der Poel was dit seizoen zo dominant dat zijn grote schare supporters het veroveren van de wereldtitel een formaliteit achten.

Maar zijn eeuwige rivaal Van Aert is een taaie. De misschien wel beste eigenschap van de Belg is dat hij stug door blijft gaan, zelfs in ogenschijnlijk kansloze positie.

Bovendien wint in het veldrijden lang niet altijd de sterkste. Dat bleek wel op het vorige WK in het Luxemburgse Bieles. Van der Poel was in de wedstrijd de beste, maar verloor van materiaalpech. Hij reed liefst vier maal lek, tegen Van Aert welgeteld nul keer. Helemaal bont maakte Van der Haar het met zeven (!) lekke banden. Daardoor ontglipte hem in de slotfase het dikverdiende brons.

Het leidde na afloop tot een discussie of de Belgen niet een slimmere bandenkeuze hadden gemaakt. Hoe het parkoers in Valkenburg er zondagmiddag wanneer de profs rijden bij zal liggen, is onduidelijk. Door de regen is het op veel plaatsen drassig en glibberig. Wanneer zich ook nog vorst aandient, daar lijkt het overigens niet op, kan een bevroren bodem ineens andere kanshebbers naar voren schuiven. Het zal in elk geval een zwaar parkoers zijn, waar een combinatie van techniek en kracht wordt gevraagd. De crossers zijn enthousiast over het gevarieerde WK-parkoers, zoals de koningin van weleer Marianne Vos die dit jaar vanwege ziekte wedstrijdritme lijkt te ontberen. Sanne Cant, de winnares van het goud vorig jaar, geldt wederom als topfavoriet voor de wereldtitel.

 

Kwakkelen

Lars van der Haar heeft andere sores aan zijn hoofd dan de gesteldheid van het terrein. De renner van Telenet Fidea Lions begon sterk aan het seizoen. Met als hoogtepunt de wereldbekercross van Ronse waar hij zelfs de hele wereldtop inclusief Van der Poel klopte. In de laatste maand van 2017 begon hij evenwel te kwakkelen. Van der Haar liep verwondingen op, onder meer zijn schouder vloog uit de kom, en hoeverre hij hersteld is moet zondag blijken. Afgelopen zondag in de laatste wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide deed hij het niet onaardig met een negende plek. Nog ver verwijderd van het podium, maar voor het brons – Van der Poel en Van Aert lijken te sterk – is er een flinke groep gegadigden.

 

Goede gevoel

Van der Haar was in Hoogerheide voorzichtig optimistisch. ‘In het begin voelde ik me nog wat onzeker. Daardoor hing ik achteraan en miste ik de aansluiting met de andere groep die voor plek vier rijdt. Maar met dit resultaat mag ik blij zijn. De twee laatste rondes had ik veel pijn aan mijn been en was het volhouden tot aan de finish. De kneuzing na mijn val in Nommay is nog niet weg, zo toonde een MRI-scan. Die blessure maakte de wedstrijd wel zwaarder. Mijn trainingsachterstand kan ik helaas niet meer inhalen, wel hoop ik het goede gevoel te vinden voor het WK. Mijn ambitie is veranderd en ik start zondag zonder druk. Ik wil in de eerste plaats genieten van het WK in eigen land. Vijfde zou al mooi zijn.’

Geen dark horse meer, misschien nog wel een dark pony?  Menigeen zal het de sympathieke en immer strijdlustige Woudenberger gunnen. Interessant wordt overigens wel de tactiek bij de merkenploegen. Zal bijvoorbeeld de Belg Toon Aerts achter de Nederlander Lars van der Haar aan  gaan, een ploeggenoot? Op de weg heeft het belang van de broodheer prioriteit boven het landsbelang, het zal in het veld niet anders zijn. De wedstrijden van de elite mannen en elite vrouwen komen rechtstreeks in Nederland op tv. De Belgen zenden alles live uit.

 

WK cyclocross 3 en 4 februari in Valkenburg

Zaterdag 

11.00 uur: junioren mannen

13.00 uur: beloften vrouwen

15.00 uur: elite vrouwen

 

Zondag 

11.00 uur: beloften mannen

15.00 uur: elite mannen