Lars van der Haar derde in slopende Koppenbergcross

Veldrijden Hans van Ommeren

Weer derde. Lars van der Haar begint zo langzamerhand een vaste stek te krijgen op het podium. In de vermaarde Koppenbergcross leek hij woensdag even op weg naar een magistrale triomf totdat Mathieu van der Poel een spaak in het wiel stak. De veelvraat achterhaalde Van der Haar en ging in de slotronde op weg naar zijn twaalfde zege dit seizoen.

Het was de eerste zege van Van der Poel op de Koppenberg en hij had diep moeten gaan. Minutenlang lag hij na de finish op de grond. De bult van 22 procent had zijn werk gegaan, de veldrijders moesten er liefst negen keer tegenop door een misrekening (?) van de organisatie. Ook Toon Aerts (tweede) en Lars van der Haar (derde) waren na afloop volledig kapot.

De crossers maakten er op de doordeweekse dag een waar spektakel van in het Belgische Oudenaarde, waar de Koppenberg – een van de monumenten in de Ronde van Vlaanderen – zijn gevreesde reputatie waarmaakte. Lars van der Haar had geen zin om na het startschot in het gedrang te komen en dook als eerste het veld in. ‘Maar ik moest wel even bekomen van die inspanning en viel daarna wat plaatsen terug.’

Mathieu van der Poel nam de koppositie over, schroefde het tempo op en pakte een kleine voorsprong. Onder leiding van wereldkampioen Wout van Aert werd hij weer in de kraag gegrepen. Halverwege probeerde Van der Haar afstand te nemen van zijn drie medekoplopers, Van der Poel, Van Aert en de Belg Toon Aerts. De Woudenberger pakte dertien seconden, maar bleef een beetje hangen. In een vloek en een zucht werd het gat dichtgereden door zijn landgenoot Van der Poel. Niks geen nationale gevoelens, de sponsorbelangen zijn ook in het veldrijden bijzonder groot en de twee rijden nu eenmaal voor verschillende ploegen.

Verrassend genoeg moest de wereldkampioen lossen en duidelijk was dat de drie kemphanen de podiumplaatsen zouden verdelen. Twee Nederlanders en een Belg, met Van der Poel wel als eenling tegen de twee van Telenet-Fidea. In de voorlaatste ronde dacht Van der Haar dat hij kon winnen. ‘Ik voelde me nog sterk.’ Maar hij had buiten Van der Poel gerekend, die over extreme reserves bleek te beschikken. ‘Het was niet zo dat ik door hem verrast werd, ik kon gewoon niet mee. Wat Mathieu deed was buitenaards.’

Met zijn sterke optreden op de Koppenberg onderstreepte Van der Haar dat hij zondag tot de favorieten behoort op het EK in Tabor, Tsjechië. Dat geldt uiteraard ook voor Van der Poel. Wereldkampioen Van Aert laat het EK aan zich voorbij gaan.