Lars en Puck komen niet berooid terug uit Amerika

Veldrijden Redactie

Met een prachtige tweede plaats in de derde wereldbekermanche heeft Lars van der Haar de trip naar Amerika afgesloten. De 30-jarige Woudenberger hoefde in Iowa City alleen Eli Iserbyt voor zich te dulden. Ook Puck Pieterse streed weer mee voor het podium, maar kwam op het eind tekort. De jonge Amersfoortse leidde zelfs eventjes de achtervolging op Marianne Vos, maar kon het hoge tempo niet tot het eind volhouden en werd uiteindelijk vijfde.

Dat is nog altijd goed voor 2500 euro in een wereldbekermanche. Met nog een vijfde en achtste plaats (1600 euro) zal  de oversteek Pieterse niet slecht zijn bekomen, ze strijkt toch 6400 euro op voor ruim een week werk. Ook voor Van der Haar is het verblijf in Amerika best lucratief geweest. De Woudenberger scoorde een tweede (3750 euro), veertiende (800) en een vierde plaats (2700).

In Iowa City was het parcours stoffig en kurkdroog, in tegenstelling tot enkele dagen daarvoor in Fayetteville waar de regen met bakken naar beneden was gekomen. Nu reden de cyclocrossers met een zonnetje op hun rug.

Lars van der Haar reed verbluffend sterk. De taaie Woudenberger bleef lang bij Iserbyt en was opnieuw de beste van Baloise Trek Lions, de ploeg van manager Sven Nys. Hij gaf op het eind slechts elf seconden toe op de Belg en bleef op zijn beurt nummer drie Michael Vanthourenhout twintig tellen voor.

Bij de vrouwen profiteerde Marianne Vos van  een hectische beginfase. Ze nam meteen een voorsprong, maar moest op het eind nog wel afrekenen met een ijzersterke Denise Betsema. Derde werd de Hongaarse Kata Blanka Vas, net als Puck Pieterse die dartel over de balken wipte, een jonge, veelzijdige sportvrouw op de fiets. Wereldkampioene Lucinda Brand eindigde als nummer vier  nog net voor de Amersfoortse. Pieterse, met haar 19 jaar nog altijd een belofte, toonde echter opnieuw aan de aansluiting bij de wereldtop te hebben gevonden.