Lars van der Haar tevreden met zilver op EK veldrijden

Veldrijden Redactie

Twee jaar geleden werd Lars van der Haar de eerste Europees kampioen veldrijden. Zondag moest hij op het EK veldrijden in Tábor, Tsjechië, genoegen nemen met zilver, maar daar zat een gouden randje om. Alleen Van der Haar (26) kon winnaar Mathieu van der Poel enigszins volgen. De Woudenberger moest zich tevredenstellen met een tweede plaats, op 22 seconden achter de ongenaakbare Van der Poel.

Mathieu van der Poel is dit seizoen zo oppermachtig dat het bij voorbaat een ‘onmogelijke’ opgave leek hem te kloppen. Dus was de tweede plaats van Van der Haar min of meer het hoogst haalbare.

Van der Poel ging vanaf de meet direct in de aanval. Alleen Van der Haar en de Belg Toon Aerts konden even volgen, maar de Europees kampioenen van 2015 (Van der Haar) en 2016 (Aerts) haakten al snel af. Van der Poel, die in 2015 overigens wereldkampioen in Tábor werd en al zijn koersen daar won, liep daarna alleen maar verder uit. Van der Haar pakte op 0,22 zilver, Aerts won op liefst 1,27 het brons.

De suprematie van Van der Poel kwam het best tot uiting bij de balken. Terwijl zijn concurrenten allemaal van de fiets gingen, bleef hij in het zadel en hupte er overheen, daarmee zijn geweldige techniek als veldrijder demonstrerend. Lars van der Haar, rijdend voor het Belgische Telenet-Fidea, gaf voor de camera van de NOS toe dat het nemen van de balken doorslaggevend was geweest. Hij schikte zich in zijn rol als ‘best of the rest’.

‘We waren allebei heel goed en reden iedereen eraf. Ik reed bijna dezelfde rondetijden als Mathieu, maar verloor het op de balken. Dat kostte met elke ronde twee tot vier seconden. Ik heb er lang over nagedacht, maar maakte toch de keuze om niet te springen. Deze balken zijn voor mij iets te moeilijk. Toen was het wachten op een fout van Mathieu, maar hij maakte geen fouten.’

 

Van Aert

De Belgen, waar de cross tot het cultureel erfgoed behoort, dropen af op het EK in Tabor. Vermoedelijk had wereldkampioen Wout van Aert een voorgevoel gehad dat voor hem slechts een bijrol was weggelegd want hij zegde al ruim van tevoren af voor de Europese titelstrijd. De wereldkampioen last voor november een rustperiode in. Van Aert richt zich op een goed voorjaar op de weg en start niet in alle veldritten deze winter. De races waar hij tot nu toe wel aan deelnam, verliepen niet vlekkeloos.

De behendige Van der Haar was de enige die lange tijd in het spoor van Van der Poel kon blijven. In eerste instantie lukte dat ook de Europees kampioen van vorig jaar Toon Aerts, maar hij moest al na twee ronden afhaken en zag het Nederlandse duo steeds verder afstand nemen. ‘De uittredend kampioen ziet sterretjes,’ twitterde de Belgische tv-zender Sporza, die er na afloop op de eigen website geen doekjes omwond: ‘Van der Poel blaast Belgen helemaal weg op het EK’.