Lars van der Haar tweede in de Friese blubber

Veldrijden Redactie

Lars van der Haar heeft na een foutloze koers de tweede plaats op het NK Veldrijden in het Friese Surhuisterveen weten te bemachtigen. De 26-jarige inwoner van Woudenberg kwam op 1 minuut en 10 seconden achter de oppermachtige winnaar Mathieu van der Poel binnen. David van der Poel werd derde. In 2017 wist Van der Haar nog het brons op de nationale kampioenschappen te behalen.

Foto: Lars van der Haar twitter @larsvanderhaar

Mathieu van der Poel (22) pakte na een kleine fout bij de start na drie minuten de leiding en heeft die daarna niet meer uit handen gegeven. Met overmacht wist hij de titel van het NK Veldrijden in Surhuisterveen te bemachtigen, welke koers hij in 1:02;31 wist te rijden.

Lars van der Haar gaf voor de race nog aan dat het parcours hem niet echt lag; hij zou waarschijnlijk meer tot zijn recht komen op een technisch zwaar parcours waar andere renners juist moeite mee hebben. ‘Ik heb ook de start niet kunnen verkennen omdat ze al heel vroeg begonnen met omroepen’ liet de Van der Haar weten tijdens de persconferentie, ‘daarom zag ik wel een beetje tegen de wedstrijd op. Daarnaast ben ik tijdens de verkenning over de kop geslagen. Daar hield ik een dikke vinger aan over en ook haalde ik mijn scheen open. Daar had ik tijdens de cross ook nog last van.’

Hij wist zijn tegenstander en ploeggenoot Corné van Kessel en David van der Poel (de oudere broer van winnaar Mathieu) echter na een halve koers voor te blijven nadat het eerder stuivertje wisselen was tussen het drietal. Van Kessel maakte een val in de modder, waardoor hij geen concurrentie meer bood en Van der Poel moest zijn meerdere in Van der Haar erkennen.

De renner van het Belgische Telenet Fidea was weer hersteld van een virus en ook zijn schouderblessure (zie https://utrechtsesportkrant.nl/lijdensweg-schouder-kom/) speelde hem tijdens het NK nauwelijks parten. ‘Ik was in staat om de hele cross mijn inspanning vol te houden. Dat is positief.’ Van der Haar maakte al met al een solide indruk in Friesland, dat hem vertrouwen zal geven voor de Wereldkampioenschappen die over drie weken in Valkenburg gereden zullen worden.

 

Geerte Hoeke

Op de zaterdag van de Nationale Kampioenschappen belandde de Maarnse Geerte Hoeke bij de vrouwen net naast het podium. Zij werd vierde, waar het goud naar Lucinda Brand ging. De 27-jarige Hoeke wist het Annemarie Worst nog even moeilijk te maken tijdens de koers, maar kon het gat niet te dichten om kans te maken op een plek op het podium. Maud Kaptheijns ging met het zilver naar huis, voor Worst. Meervoudig olympisch en wereldkampioene Marianne Vos ontbrak op de startlijst van het NK.

 

Beloften

In de zware modder in de Friese weides reden ook enkele Utrechtse beloften. Kyle Agterberg uit Maartensdijk, Lars Mastebroek uit Barneveld en Carlos Schreuder uit Veenendaal. Zij wisten het podium niet te halen in Friesland. Agterberg behaalde een negende plaats en de anderen hebben de finish niet gehaald.