Lars van den Berg maakt in Giro debuut in grote ronde

Wielrennen Redactie

De Monte Zoncolan met een stijgingspercentage van liefst 13 procent in de laatste 3 kilometer. Het is een van de gevreesde bergen in de 104e editie van de Ronde van Italië die zaterdag in Turijn van start gaat. De wielerliefhebbers zullen uitzien naar het gevecht tussen Egan Bernal, de oude vos Vincenzo Nibali en het Belgische wonderkind dan wel lefgozertje Remco Evenepoel. Tenzij je woont in De Meern. Dan gaat de aandacht uit naar Lars van den Berg.

De 22-jarige neo-prof bij de Franse equipe Groupama-FDJ maakt zijn debuut in een grote ronde. Hij krijgt de kans omdat kopman Thibault Pinot is afgehaakt vanwege rugproblemen. Van den Berg maakte al een sterke indruk begin dit jaar in de Ster van Bessèges. In de Giro rijdt zijn ploeg zonder echte kopman. Dat laat ruimte aan vrijbuiters. Van den Berg zal ongetwijfeld proberen een keertje mee te gaan met een ontsnapping in de hoop dat ze tot aan de finish weg blijven. Hij is de enige renner uit de regio Utrecht want Wilco Kelderman die al vaak de Giro heeft gereden, richt zich dit jaar op de Tour de France. Team DSM stuurt een ploeg zonder Nederlanders naar Italië.

 

Dylan Groenewegen

Bij Jumbo-Visma is de Nieuw-Zeelander George Bennett de kopman en maakt David Dekker – zoon van oud-prof Erik – zijn debuut in een grote ronde. De meeste aandacht zal echter uitgaan naar een sprinter die negen maanden geschorst is geweest. Dylan Groenewegen keert terug in het peloton na zijn geruchtmakende sprint in de Ronde van Polen, waarbij zijn landgenoot Fabio Jakobsen zwaar letsel opliep. Jakobsens ploeggenoot Evenepoel (van DeCeuninck-Quick Step) heeft al verklaard geen woord met Groenewegen te zullen wisselen, andere renners zullen waarschijnlijk milder reageren. Tussen Groenewegen en Jakobsen is de lucht al wel opgeklaard. Jakobsen maakte onlangs zijn rentree in de Ronde van Turkije.