Lars van den Berg tijdlang virtueel leider in de Giro

Wielrennen Redactie

Debutant Lars van den Berg verklaarde dat hij zich in de Giro wel een keertje wilde laten zien in een ontsnapping. Welnu, al in de derde rit was het zover. De aanvalslustige coureur uit De Meern behoorde tot acht vroege vluchters die de etappe kleurden en reed zelfs virtueel in het roze. De held van de dag werd hij echter niet. Die rol was voor zijn landgenoot Taco van der Hoorn, vier jaar geleden zwaar gevallen en de enige die uit de klauwen van het peloton bleef.

De derde etappe ging over een heuvelachtig parcours van 190 km van Biella naar Canale. De koers was nog geen 10 kilometer onderweg of er was al een kopgroep, op touw gezet door Van der Hoorn die in 2017 bij een op het oog onschuldige val een langdurige hersenschudding opliep. Onder de vluchters bevond zich zelfs een 18-jarige, de Oekraïener Andrii Ponomar. De acht koplopers pakten meer dan 5 minuten en Van den Berg – de best geklasseerde in de kopgroep – reed dan ook lange tijd virtueel in het roze.

Onder aanvoering van de sprintersploegen liep de voorsprong terug. Op 15 kilometer van de streep op een helling in het dorpje Guarene werd de dappere Van den Berg (Groupama-FDJ) in de kraag gegrepen. Van der Hoorn hield het langer vol. Met de Zwitser Simon Pellaud bereikte hij de top zo’n halve minuut voor het peloton, terwijl er nog een paar renners tussen zaten.

 

Ongeloof

Het ging Van der Hoorn niet snel genoeg en hij schudde zijn medevluchter van zich af. Het peloton kwam angstig dichtbij, maar met de tong uit de mond stampte de Nederlander door. Hij keek nog een paar keer om en bereikte vol ongeloof als eerste de finish in Canale. Het leidde tot ongekende vreugdetaferelen, velen gunden het de renner die zich een tijdlang na zijn val ‘een kasplantje’ had gevoeld. Hij kreeg daarna weer een contract bij Jumbo-Visma dat echter niet werd verlengd. Hij leek een stap terug te moeten zetten naar BEAT Cycling maar werd op de valreep ingelijfd door Wanty-Gobert waar hij nu zijn grootste zege in zijn carrière boekte.