Lars van der Haar betaalt de tol voor verbluffend sterke start

Veldrijden Redactie

Heel even mocht Lars van der Haar dromen van zijn eerste overwinning dit seizoen, maar eigenlijk had hij daar op het verraderlijke parcours van Merksplas geen tijd voor. Na een verbluffend goede start betaalde hij de tol voor zijn vroege inspanningen en eindigde als zesde in de vierde Superprestige-manche. Winnaar werd Michael Vanthourenhout. De Amersfoortse Puck Pieterse werd negende bij de elitevrouwen, waar Lucinda Brand zegevierde.

Het wachten is nog altijd op de twee beste veldrijders ter wereld, maar het moment dat Mathieu van der Poel en Wout van Aert op de crossfiets stappen komt rap naderbij. In Merksplas, net over de grens bij Baarle-Nassau, was al weer de vierde wedstrijd van het Superprestigecircuit. Met een parcours door een zandbak, een weiland en een bos met glibberige stroken.

Lars van der Haar was samen met Quinten Hermans uitstekend weg. Toen de Belg onderuit gleed reed Van der Haar ineens alleen op kop reed. Hij gaf vol gas  en pakte snel een flinke voorsprong. Die slonk echter gaandeweg en na vier ronden had hij gezelschap van Laurens Sweeck en zijn ploeggenoot Toon Aerts. Ook Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout voegden zich bij het trio, waar de zandbak min of meer als scherprechter diende. Wie daar foutloos doorheen kon jakkeren was verzekerd van een podiumplaats. Vanthourenhout deed dat het best en won voor Iserbyt en Sweeck. Bij Van der Haar was na de snelle openingsfase het vet van de soep, zoals het Belgisch commentaar luidde. De Woudenberger werd zesde, nog achter landgenoot Corné van Kessel, maar blijft nog net vierde in het klassement van de Superprestige.

 

Oranje boven

Bij de vrouwen begint de Belgische oud-wereldkampioene Sanne Cant langzaam in vorm te raken. Meedoen om het podium kon ze echter nog niet, dat kleurde als vanouds geheel oranje. Lucinda Brand, wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado en Annemarie Worst vochten een verbeten strijd uit, terwijl vanuit de achterhoede de Texelse moeder Denise Betsema oprukte. Brand won uiteindelijk nadat Alvarado in de slotronde tweemaal ten val was gekomen. Haar restte slechts plaats drie, nog achter de indrukwekkende Betsema. Worst werd vierde. Puck Pieterse klasseerde zich ook bij de eerste tien, de Amersfoortse werd negende en was daarmee pas de zevende (!) renster uit Nederland. Volgende week wacht de cyclocrossers de wereldbekerwedstrijd van Tabor.