Lars van der Haar derde in eerste wereldbeker

Veldrijden Redactie

Een bedrag van 3.000 euro rijker, de beloning voor de derde plaats in een wereldbeker, keert veldrijder Lars van der Haar terug naar Europa. De 31-jarige Woudenberger heeft bewust gekozen voor een korte Amerikaanse trip. Hij rijdt alleen in Waterloo en laat de tweede wereldbekermanche in Fayetteville schieten. De Belgen Eli Iserbyt en Laurens Sweeck bleven Van der Haar in Waterloo voor. Een oersterke Fem van Empel zegevierde bij de vrouwen.

De 30ste editie van de wereldbeker begon zoals de laatste jaren gebruikelijk is op Amerikaanse bodem. De cyclus telt dit seizoen veertien manches. Van der Haar heeft gezegd er geen prioriteit aan te willen geven, hij richt zich op de grote kampioenschappen. Het vele gereis is hem een doorn in het oog. Door maar een wereldbekermanche in Amerika te rijden, wil hij voorkomen dat hij in de aanloop naar de wereldbeker in Tabor te veel last heeft van een jetlag. Het parcours in Tsjechische ligt hem uitstekend, hij won daar vorig jaar.

In Waterloo was een parcours uitgezet met kunstmatige hindernissen. De steile helling viel niet omhoog te fietsen, maar ondanks de vele bochten en lastige schuine kant kon er door de droge ondergrond veel snelheid worden gemaakt.

Van der Haar was het beste weg, maar daarna was het tweevoudig winnaar Iserbyt die er geen gras over liet groeien. Hij sprong weg, niemand die hem kon of wilde volgen. Van der Haar leidde dikwijls de achtervolging, totdat ook Sweeck het hazenpad koos. In de slotfase streden drie renners om de derde plek. Naast Van der Haar waren dat de Belgen Michael Vanthourenhout en de jonge Thibau Nys, een ploeggenoot van de Woudenberger bij Baloise Trek Lions.

Van der Haar snelde vlak voor de finish naar voren en gaf die positie niet meer prijs. Hij was tevreden met zijn derde plek. ‘Ik wilde hier gewoon winnen, maar er was een iemand gigantisch goed. Ik werd daarna eigenlijk verrast door de aanval van Laurens Sweeck, al denk ik niet dat ik hem kon bijhouden.’

 

Schitterend gevecht

De cross bij de vrouwen  mondde uit in een schitterend gevecht met vijf Hollandse rensters in de hoofdrol. Tot op de finish werd er geknokt op leven en dood. Fem van Empel toonde aan in geweldige conditie te verkeren. Ze kraakte de sterke Lucinda Brand (derde) en hield in de laatste meters de verwoed tegenspartelende Ceylin del Carmen Alvarado achter zich. Voor Alvarado was de tweede plek niettemin een opsteker na veel fysieke malheur. De 20-jarige Van Empel overweegt op het WK begin volgend jaar in Hoogerheide bij de elitevrouwen te starten. Ze is nog belofte, net als Puck Pieterse uit Amersfoort die de Brabantse op het vorige WK aftroefde. Pieterse werd wereldkampioen, Van Empel restte het brons.