Lars van der Haar eindigt als vijfde in DVV-klassement

Veldrijden Redactie

Lars van der Haar eindigde zaterdag als zevende in de Krawatencross van Lille. Een plaats die recht doet aan zijn status dit seizoen bij de professionele veldrijders. De Woudenberger handhaaft zich goed in de verschillende klassementen maar uitschieters ontbreken. Lille behoorde tot het DVV-circuit waarin Van der Haar vijfde werd in het eindklassement.

Een emotionele Wout van Aert triomfeerde in Lille, waar de hele wereldtop present was. Behalve een, de wereldkampioen. Mathieu van der Poel is op wintersport om zich te kunnen opladen voor het wegseizoen. Daardoor roken anderen hun kans en werd het een open wedstrijd op een zanderig en bochtig parcours. Van der Haar hield zich gedeisd tot de slotfase, een strategie die hij dit seizoen vaker volgt. In de slotronde schoot hij naar voren en lag plotseling op plaats drie. Bij de balken, waar hij als enige niet met de fiets overheen sprong, werd hij weer achterhaald.

De winnaar werd hartstochtelijk toegejuicht. Niet alleen omdat Van Aert voor thuispubliek reed. De sympathieke renner van Jumbo Visma had een lange weg moeten afleggen na zijn horrorval in de Tour de France. Met acht renners bij de eerste tien toonden de Belgen hun suprematie bij de mannen.

Bij de vrouwen was er een soortgelijke overmacht van Nederland met zes rensters in de toptien. Daar zat Geerte Hoeke niet eens bij. De 29-jarige Maarnse werd slechts twintigste. Ze moest onder meer de kersverse wereldkampioene bij de junior-vrouwen Shirin van Anrooij ver voor zich dulden. Van Anrooij, een week eerder nog de baas over Puck Pieterse, werd heel knap derde achter het duo dat dit seizoen de vrouwencross domineert. Net als op het WK mondde het uit in een sprint tussen Ceylin Alvarado en Annemarie Worst. Opnieuw zegevierde Alvarado en ze won ook het eindklassement. Bij de mannen was de DVV-trofee voor Eli Iserbyt.

De voorlaatste manche van het Superprestige klassement in Merksplas werd zondag afgelast vanwege de zware storm.