Lars van der Haar en Puck Pieterse in WK-ploeg

Veldrijden Redactie

Nederland zal een beperkte ploeg afvaardigen naar het WK veldrijden op 29 en 30 januari in het Amerikaanse Fayetteville. Bondscoach Gerben de Knegt heeft gekozen voor alleen cyclocrossers die serieus kans maken op een plaats bij de eerste vijf. Slechts twee elite-mannen (profs) maken de oversteek: Corné van Kessel en de kersverse Nederlands kampioen Lars van der Haar. Geselecteerd is ook Puck Pieterse, kanshebster op een WK-medaille bij de beloftevrouwen.

Dat De Knegt zijn selectie eerder bekend maakte dan gebruikelijk is vanwege logistieke redenen. Een WK veldrijden op een ander continent vergt meer voorbereidingstijd, zeker ten tijde van een pandemie. ‘We hebben op het Europees kampioenschap op de VAM-berg en in diverse wereldbekers veel renners de kans gegeven kennis te maken met de internationale top. Nu kiezen we ervoor om alleen renners af te vaardigen die echt om de medailles of om de top 5-klasseringen zouden kunnen meedoen. Alleen bij de elite-vrouwen hebben we daarom een complete selectie,’ stelt de bondscoach.

Nederland heerst bij de vrouwen in internationale wedstrijden. Niet zelden staan acht of negen vrouwen bij de eerste tien in een wereldbeker. Tot dat selecte groepje behoort ook Puck Pieterse, maar omdat zij pas 19 jaar is mag ze uitkomen in de categorie U-23. Het verhoogt de kans op een medaille voor de Amersfoortse, al heeft ze nog steeds hobbels te nemen. Vooral uit Nederland. Leeftijdsgenoten Fem van Empel en Shirin van Anrooij manifesteren zich dit seizoen net als Pieterse op het allerhoogste niveau. Kata Blanka Vas uit Hongarije is eveneens een belofte van wereldklasse, maar mogelijk dat zij ervoor kiest bij de elitevrouwen te rijden. Junior Nienke Vinke uit Amersfoort is niet in de WK-ploeg opgenomen, hoewel ze wel derde was geworden op het EK veldrijden op de VAM-berg.

 

De WK-gangers zijn:

Elite-mannen: Lars van de Haar en Corné van Kessel

Elite-vrouwen: Lucinda Brand, Denise Betsema, Annemarie Worst, Marianne Vos, Yara Kastelijn, Inge van der Heijden, Ceylin del Carmen Alvarado, Manon Bakker

U23 mannen: Pim Ronhaar, Ryan Kamp, Mees Hendrikx

U23 Vrouwen: Puck Pieterse, Fem van Empel, Shirin van Anrooij

Junior-mannen: David Haverdings

Junior-vrouwen: Leonie Bentveld, Lauren Molengraaf.