Lars van der Haar geeft er de brui aan in Belgische modder

Veldrijden Redactie

Een cross die zelfs de meest doorgewinterde veldrijder zwaar deed afzien. Onophoudelijke regenval had het parcours van de derde wereldbekermanche in Dendermonde zo zwaar aangetast, dat er nergens normaal gereden kon worden over de modderige en drassige ondergrond. Wout van Aert en Lucinda Brand gingen het best met de omstandigheden om. Puck Pieterse (23ste) en vooral Lars van der Haar (uitgestapt) genoten niet bepaald.

‘Gewoon rouwdouwen’. Lars van der Haar wond er voor de start geen doekjes om. Het parcours in Dendermonde leende zich niet voor technische hoogstandjes, maar dwong de renners tot ploeteren, ploeteren en nog eens ploeteren. Niet direct omstandigheden waar de kleine Woudenberger van houdt. ‘Dit is niet waarvoor ik crosser ben geworden. Er zullen renners zijn die hier van smullen, maar ik word hier niet vrolijk van.’ Dat bleek, nog voor de cross halverwege was gaf hij er de brui aan.

 

Niet zeuren

Grote en diepe modderpoelen en een door en door verzadigd weiland maakten dat er heel veel gelopen moest worden. ‘Niet zeuren,’ vond oud-wereldkampioen Sven Nys, manager van Telenet Baloise Lions, de ploeg van Van der Haar. ‘Er zijn snelle crossen waarbij je wel de veertig in het uur haalt, dan mag dit ook wel een keer. Al moet er de hele tijd gelopen worden, dit is ook cyclocross.’

Door een winterstorm, genaamd Bella, was het parcours aangepast. De hoge brug was er uit veiligheidsoverwegingen uitgehaald. Het werd er niet minder zwaar door. Al lopend bleef de fiets soms in de zuigende modder steken en moest zij er met geweld uitgetrokken worden. Bij de eerste doorkomst was iedereen al onherkenbaar, van top tot teen zaten ze onder de modder. Zoals verwacht namen Wout van Aert en Mathieu van der Poel afstand. De Belg loste vervolgens ook zijn aartsrivaal en won onbedreigd. Een dag eerder, op Tweede Kerstdag, waren de twee in Heusden-Zolder ook een en twee geworden, maar dan in omgekeerde volgorde. Van der Haar had het daar meer naar de zin. Hij reed ijzersterk in die zevende cross van het Superprestige-klassement en snelde in de laatste ronde naar de derde plaats.

 

Bliksemstart

Puck Pieterse kende bij de elitevrouwen een bliksemstart maar moest die zwaar bekopen. Even was ze vol in beeld, daarna was de 18-jarige Amersfoortse in geen velden of wegen meer te bekennen. Na de eerste ronde hadden de Nederlandse vrouwen zich zoals gebruikelijk vooraan genesteld. Lucinda Brand en wereldkampioen Ceylin del Carmen Alvarado wisselden stuivertje aan kop, totdat Alvarado voor de zoveelste keer onderuit gleed. Brand sloeg een gaatje en bouwde het verschil geleidelijk uit. De vrouw in vorm had op de vele loopstukken profijt van haar lange benen en boekte haar tiende zege van het seizoen, met een honderd procent score in de wereldbeker. De Amerikaanse Clara Honsinger wipte over Alvarado heen naar de tweede plaats en lijkt de voornaamste kandidaat om een volledig Nederlands podium eind januari op het WK te ontregelen.

Bijzonder knap was de vierde plaats van Fem van Empel, net zo jong als Puck Pieterse die haar de afgelopen maanden vaak verslagen had. Nu waren de rollen omgedraaid, Pieterse werd slechts 23ste. De Amersfoortse staat dankzij haar zesde plaats in Tabor nog steeds negende in het algemeen klassement van de wereldbeker.