Lars van der Haar heerst als een vorst in Woerden

Veldrijden Redactie

Lars van der Haar is de ongekroonde koning van Woerden. De 31-jarige Woudenberger won dinsdagavond voor de zesde achtereenvolgende maal de cyclocross bij kunstlicht, die vanwege corona twee jaar geen doorgang had gevonden. Met venijnige versnellingen schudde hij de Belg Quinten Hermans en Ryan Kamp van zich af. Bij de vrouwen verraste de Hongaarse Kata Blanka Vas wereldkampioene Marianne Vos en Puck Pieterse.

De Kiremko Nacht van Woerden zoals de cross voluit heet is uitgegroeid tot de thuiscross van Lars van der Haar. Niemand die zo goed zicht heeft op de verraderlijke sporen op het met kunstlicht verlichte parcours, niemand die zo behendig weet om te gaan met het draaien en keren door de gras- en zandstroken. In de 22ste editie sloeg hij halverwege toe. Van der Haar had al eerder vergeefs geprobeerd Hermans te lozen, maar op een goed gekozen plek lukte het nu wel. De Woudenberger, die zich gesteund wist door familie en kennissen,  breidde zijn voorsprong steeds verder uit en kwam met een goed gevoel over de finish. Over anderhalve week verdedigt hij zijn Europese titel in Namen. Hermans werd op een kleine halve minuut tweede en nummer drie Kamp gaf 38 tellen prijs. De Tsjech Stybar, drievoudig wereldkampioen maar al aardig op leeftijd, eindigde als twaalfde.

Bij de vrouwen luidde Woerden het veldritseizoen van Marianne Vos in. Bijna was de wereldkampioene er met de zege vandoor gegaan, maar ze moest in de slotronde Kata Blanka Vas laten gaan. De 21-jarige Hongaarse  heeft een contract bij de Nederlandse topploeg  SD Worx en hoopt zich ook op de weg en op de mountainbike verder te ontwikkelen. Het was constant stuivertje wisselen aan kop, met Vas, Vos en Puck Pieterse die al in de eerste ronde het tempo had opgeschroefd. De Amersfoortse, tweede afgelopen weekend in de wereldbekermanche van Tábor, kwam in de boeiende finale iets tekort en werd derde. Ze was echter niet teleurgesteld. ‘Ik heb er een lekker gevoel aan overgehouden.’ Lorena Wiebes uit Mijdrecht, op de weg de rapste van het hele vrouwenpeloton, deed ook mee en eindigde als vijftiende.