Lars van der Haar houdt ondanks pijnlijke lies stand

Veldrijden Redactie

Lars van der Haar heeft de slotmanche van de X2O-Badkamerstrofee afgesloten als zevende. Dat was een prestatie van formaat want een dag eerder had hij een liesblessure opgelopen. Belangrijker was dat hij vierde bleef in het klassement en 5000 euro op zijn bankrekening mocht bijschrijven. Winnaar op het bevroren universiteitsterrein in Brussel werd de Belg Toon Aerts. Bij de vrouwen bereikte Ceylin Alvarado als eerste de finish.

Na zaterdag in Eeklo te hebben gestreden in de sneeuw streken de crossers een dag later neer op het parcours rond de Vrije Universiteit in Brussel. Het seizoen is bijna ten einde, maar nog niet alle prijzenpotten zijn verdeeld. De keiharde ondergrond begon bij de mannen op sommige plaatsen te ontdooien, waardoor de crossers van top tot teen onder het vuil over de finish kwamen. Ze moesten geconcentreerd blijven want overal op het parcours waren er verraderlijke sporen.

Lars van der Haar verscheen niet ongeschonden aan de start. In Eeklo was hij zaterdag in de eerste ronde ten val gekomen en liep daarbij een kwetsuur in de liesstreek op. Hij ging nog wel door totdat de pijn te erg werd. De vraag was of hij zondag zijn vierde positie in het klassement van de X2O-trofee, dat gebaseerd is op tijdsverschillen, kon verdedigen. De Woudenberger stond op zich redelijk comfortabel. Hij had twee minuten voorsprong op nummer vijf Laurens Sweeck maar lag op zijn beurt weer twee minuten achter de nummer drie, Michael Vanthourenhout. Was Van der Haar in staat de cross te volbrengen zonder groot tijdverlies, was vooraf de vraag.

Toon Aerts domineerde in Brussel, maar door materiaalpech kreeg hij gezelschap van Quinten Hermans, een dag eerder winnaar in Eeklo. Aerts herpakte zich en reed solo naar de finish. En Van der Haar? De taaie Woudenberger knokte voor wat hij waard was en werd beloond met een zevende plek, op 1.17 van de winnaar. Eli Iserbyt werd eindwinnaar van het klassement.

 

Klikpedalen

Doordat ze in de laatste ronde met haar voeten niet meer in de met ijsklompen bedekte klikpedalen kon, dreigde Lucinda Brand 15.000 euro mis te lopen, het verschil tussen de eindwinnaar en de nummer twee van het klassement. De wereldkampioene hield met veel kunst en vliegwerk de schade beperkt. Ze hield in het klassement nog vijf seconden over voor Denise Betsema.

De technisch begaafde Ceylin Alvarado zegevierde in Brussel, voor Betsema die zaterdag in Eeklo gewonnen had, en de jonge Manon Bakker. Puck Pieterse reed niet mee, wel haar leeftijdgenoot Fem van Empel die verassend wereldkampioen was geworden bij de beloftevrouwen. Van Empel bewees in de crossen daarna geen eendagsvlieg te zijn en werd op het universiteitsterrein knap vierde. Volgend weekend zijn de laatste twee cyclocrossen van een door corona verstoord maar toch nog redelijk overeind gebleven seizoen.