Lars van der Haar houdt rug recht in modderpoel Boom

Veldrijden Redactie

Een week geleden haalde Lars van der Haar de start niet van de cyclocross in Kortrijk. Bij het verkennen van het parcours liep de Woudenberger een rugblessure op. In Boom was hij er zaterdag weer bij. Zijn rug hield het en de derde plaats was een prestatie die er zijn mocht. In het modderbad gedijde Wout van Aert het best. Jawel, de aartsrivaal van Mathieu van der Poel was er weer bij en hij maakte meteen duidelijk hoe de machtsverhoudingen liggen.

De Superprestigecross in Boom stond vooraf in het teken van de terugkeer van Wout van Aert en Tom Pidcock in het veld. De derde van de Grote Drie, Mathieu van der Poel, heeft voor zijn eerste cross de wereldbeker van Rucphen op zaterdag 18 december uitgekozen. Die gaat vooralsnog door.

De eerste meters waren nog wat onwennig voor Van Aert en Pidcock (uiteindelijk zevende). Ook Van der Haar bewoog zich aanvankelijk behoedzaam voort over het parcours dat in een grote modderpoel was veranderd. Het duurde niet lang voordat Van Aert zijn ritme had gevonden. De Belg reed verbluffend sterk en zette met zijn triomf onder meer Eli Iserbyt, de heerser van de afgelopen maanden, in zijn hemd. Iserbyt werd slechts vierde.

De cross leverde tal van spectaculaire glijpartijen op, waarin Toon Aerts een hoofdrol vervulde. Vanuit de achtergrond rukte Van der Haar steeds meer op. Ineens was hij verwikkeld in de strijd om de tweede plaats. Weliswaar op eerbiedige achterstand van Van Aert, het verschil bedroeg in de voorlaatste ronde al een kleine twee minuten.

Aerts herstelde zich steeds goed van zijn tuimelingen en reed in de slotfase naar plaats twee. Zijn ploeggenoot Lars van der Haar van Baloise Trek Lions was dolblij met de derde plaats.

 

Lucinda Brand

Bij de vrouwen is al weken de belangrijkste vraag, wie wordt er vandaag tweede? Want de nummer een lijkt al bij voorbaat vast te staan. De wereldkampioene Lucinda Brand steekt er zover bovenuit dat de rest er moedeloos van lijkt te worden. Puck Pieterse, het multitalent uit Amersfoort, was niet van de partij in Boom. Zij richt zich veelal op de wereldbekers en mag over ruim een week aan de bak in de Italiaanse sneeuw van Val di Sole. Brand werd in Boom op het podium geflankeerd door Inge van der Heijden (tweede) en Denise Betsema. De Canadese Maghalie Rochette werd knap vierde, juniore Zoë Backstedt imponeerde met een achtste plaats.