Lars van der Haar houdt zich ’met liefde’ in voor teamgenoot

Veldrijden Redactie

Ook al won hij  niet - hij werd vijfde - Lars van der Haar speelde een belangrijke rol in de laatste cross van het Superprestige-circuit in Middelkerke. De Woudenberger hield zich duidelijk in om zijn ploeggenoot Toon Aerts te helpen. Die dreigde op een gegeven moment de eindzege in het klassement te verspelen. Achteraf bleek de opofferingsgezindheid van Van der Haar niet nodig, maar opvallend was het zeker. Laurens Sweeck won in Middelkerke.

Lars van der Haar. Foto: Baloise Trek Lions

De laatste wedstrijd van het Superprestigecircuit werd vooral een ploegenspel tussen de Belgische formaties Baloise Trek (Aerts en Van der Haar)  en Pauwels Sauzen (Iserbyt en Sweeck). De situatie was dat Aerts bij de eerste vijf moest eindigen, dan was hij niet meer te achterhalen. Zou hij zesde worden dan kon Eli Iserbyt het klassement winnen maar dan moest hij wel als eerste de finish in Middelkerke passeren.

Met drie renners van Pauwels op kop, naast Iserbyt en Sweeck ook Vanthourenhout, en Aerts die steeds verder terugviel leek dat laatste scenario zich ook te gaan voordoen. Aerts beleefde een slechte dag en kon niet mee komen. Van der Haar hield zich in het tweede deel van de wedstrijd duidelijk in om zijn ploeggenoot te helpen. Vooraan trok Sweeck echter zijn eigen plan. Hij wilde winnen voor zijn overleden schoonvader, ploegenspel of niet. Daardoor werd Iserbyt slechts derde en was de loyale opstelling van Van der Haar niet nodig geweest.

Hij had geen moeite gehad met de stalorders van teammanager Sven Nys, verklaarde hij voor de camera van Eurosport. ‘Heb je je moeten inhouden?’ vroeg de verslaggever. ‘Moeten, moeten, ik deed het met liefde. Voor mij stond er niets meer op het spel. Als dan gevraagd wordt om te wachten, dan wacht je. Ik kon niks meer winnen en Corné (van Kessel, red.) ook niet meer kloppen, dus sowieso was de vijfde plaats voor mij de hoogst haalbare. Dan is het prima als je nog je ploeg kunt helpen. Al was het maar om Toon te motiveren.’ In het eindklassement eindigde Van der Haar ook als vijfde.

 

Pieterse

Puck Pieterse werd tiende in de zware cross in Middelkerke. Daarmee was ze pas de achtste Nederlandse. Ze reed niet alle wedstrijden van het circuit en werd in het klassement twaalfde, na een hele regelmatige reeks.

Veel modder en lastige stukken waar je van de fiets moest maakten dat de verschillen groot waren. Denise Betsema was de sterkste, voor Ceylin Alvarado en de kersverse wereldkampioene Lucinda Brand. Die won na de wereldbeker ook het Superprestigecircuit. Fem van Empel, leeftijdsgenoot van Pieterse die verrassend wereldkampioen werd bij de beloftevrouwen, eindigde als achttiende.