Lars van der Haar houdt zich staande in het slijk van Gavere

Veldrijden Redactie

Met twee vijfde plaatsen heeft Lars van der Haar een goed weekeinde achter de rug. Want de concurrentie was groot. Zaterdag moest de Woudenberger opboksen tegen onder meer wereldkampioen Mathieu van der Poel, zondag tegen een ontketende Thomas Pidcock. Ook zonder publiek zorgden de cyclocrossers voor spektakel, al misten ze natuurlijk de ambiance. Puck Pieterse kwam eenmaal in actie en viel in Gavere net buiten de toptien.

De veldrijders hadden een druk weekend met zaterdag een X2O-cross in Antwerpen aan de oever van de Schelde en zondag de zesde manche van het Superprestigecircuit in Gavere. De ‘slag om de Schelde’ trok erg veel media. De reden was simpel: de wereldkampioen maakte zijn entree. Wat kon Mathieu van der Poel na een rustperiode? Veel, zo bleek. De Nederlander hield een traditie in stand en dat was meteen zegevieren in zijn eerste cross van het seizoen. Alleen de Belg Eli Iserbyt kon enigszins in zijn spoor blijven. Lars van der Haar, die als eerste weg was nog voor Van der Poel, reed een goede cross en werd vijfde. Bij de vrouwen troefde Denise Betsema Lucinda Brand af, Annemarie Worst werd derde. Ceylin der Carmen Alvarado had materiaalpech, Puck Pieterse reed niet mee.

 

Glibberige sporen

Het klapstuk was zondag, de loodzware Superprestigecross in Gavere met veel slijk. Normaal goed voor zo’n 15.000 toeschouwers vanwege het uitdagende parcours, nu stond door de coronabeperkingen slechts op enkele punten een plukje begeleiders. Bij de vrouwen was er zoals gewoonlijk een compleet Nederlands podium. Betsema nam resoluut de kop. Brand sloot aan en dat probeerde ook Alvarado, maar de wereldkampioene bleef op wat seconden hangen.

Puck Pieterse begon rustig en doseerde haar krachten. Dat was nodig voor een 18-jarige want je moest geconcentreerd blijven in de glibberige sporen. Door de blubber werd een zware aanslag gepleegd op het materiaal, zodat vaak van fiets werd gewisseld die besmeurd meteen weer werd schoongespoeld.

Wanneer er geploeterd moet worden komt het grote fysieke vermogen van Brand tot uiting. Als ze geen fouten maakt is ze niet te kloppen. De 31-jarige Rotterdamse liep steeds verder weg van Betsema die op haar beurt Alvarado tamelijk gemakkelijk voorbleef. Het lukte Pieterse net niet in de toptien te eindigen. Ze werd elfde op bijna twee minuten van Brand. Nog wel voor de wisselvallige Worst die na haar zware val van de zomer wellicht te snel is teruggekeerd.

 

Daverende verrassing

Bij de mannen zorgde Thomas Pidcock voor een daverende verrassing. Ondanks de verraderlijke plekken op het parcours hield hij constant een hoog tempo aan. Van der Poel moest geleidelijk terrein prijsgeven. Pidcock, ooit wereldkampioen bij de junioren, maakte eigenlijk voor het eerst sinds hij bij de profs rijdt zijn talent waar. Hij bleef in de slotfase foutloos en Van der Poel drong niet langer aan. Derde werd Toon Aerts, Lars van der Haar boekte voor de tweede maal een knappe vijfde plaats. Op die positie staat hij ook in het Superprestigeklassement.

Volgende week is de tweede Wereldbekercross in Namen. Een cross rond de Citadel met een mythische klank. Het zal de eerste clash worden tussen de grote tenoren in het veld, Mathieu van der Poel en Wout van Aert die momenteel op trainingskamp is in Spanje. Maar misschien is een derde tenor in de maak. Een 21-jarige eigenzinnige Brit, luisterend naar de naam Thomas Pidcock.