Lars van der Haar in tranen na opgave in Druivencross

Veldrijden Redactie

Voor Lars van der Haar mondde de Vlaamse Druivencross in Overijse zondag uit in een grote deceptie. De veldrijder uit Woudenberg moest in de voorlaatste ronde met tranen in de ogen opgeven vanwege een rugblessure. Die was een dag eerder ontstaan in de loodzware cross van Ronse, waar de zuigende modder de renners tot in hun tenen sloopte.

Een losgebroken hond zorgde aan het eind van de eerste omloop voor de nodige opwinding in de Druivencross. Een herder rende enthousiast een flink stuk mee met de renners die opgejut door het dier tot de snelste ronde kwamen. Sommigen hielden de benen stil op het moment dat de hond naast hen liep, kennelijk bevreesd dat hij zou happen. Een toeschouwer wist de lijn van de hond te pakken voordat er daadwerkelijk ongelukken gebeurden.

Van der Haar was zoals altijd strijdlustig, maar gaandeweg raakten al zijn spieren verkrampt. Uiteindelijk kon hij niet meer verder en moest hij zichtbaar aangedaan de strijd staken. De fysieke malheur was de nasleep van de zware omstandigheden die hij zaterdag in Ronse voor de kiezen had gekregen.

 

Ultieme veldrit

Veldrijders zijn niet vies van modder. Ze konden hun hart ophalen in de Hotondcross in Ronse, die meetelde voor het DVV-klassement. Door overvloedige regenval werd het een gedenkwaardige cyclocross vol valpartijen en glijpartijen. Glibberend over de gladde ondergrond moest continu gezocht worden naar sporen in de zuigende blubber. Maar niet alleen vanwege het vele slijk werd het een cross die iedereen lang zal heugen. Ook de uitslag baarde opzien. Voor het eerst sinds tijden moest Mathieu van der Poel iemand – zelfs twee – voor zich dulden. Net terug van een zware trainingsstage in Spanje bleek hij niet over goede benen te beschikken. Een imponerende Toon Aerts, ploeggenoot van Van der Haar bij Telenet Baloise Lions, maakte een einde aan een zegereeks van liefst 35 wedstrijden en bracht eindelijk vreugde in het Belgische kamp. Ook Eli Iserbyt bleef de wereldkampioen voor in wat misschien wel de allerzwaarste cross zal blijken te zijn van deze winter. Van der Haar streed met Tim Merlier en Michael Vanthourenhout om de plaatsen vier tot en met zes. Dat deed hij op de hem bekende wijze, alles gevend tot de laatste snik. Maar op het eind blokkeerde zijn rug, verklaarde manager Sven Nys later, waardoor hij zich tevreden moest stellen met de zesde plaats.

Bij de vrouwen moest Geerte Hoeke uit Maarn zich verzoenen met een rol op het tweede plan. Ze eindigde in Ronse als dertiende op ruim 5.30 minuten van winnares Ceylin Alvarado, officieel nog belofte, maar nu al een van de sterren bij de elitevrouwen. Opnieuw was er een volledig Nederlands podium met als tweede Annemarie Worst, een dag later winnares in de Druivencross, en derde Yara Kastelijn. Bij de beloften werd Kyle Agterberg uit Maartensdijk 21ste.