Lars van der Haar klaar voor wereldbekercircuit

Wielrennen Redactie

Het nieuwe veldritseizoen wordt als vanouds gedomineerd door Belgen plus een taaie Nederlander. Lars van der Haar pakte zijn tweede podiumplek in de Berencross in Meulebeke. Hij werd derde achter Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt. De cross telt mee voor het Exact-klassement. Bij de vrouwen was Lucinda Brand dolblij met haar eerste zege van het seizoen. Ze versloeg in de finale haar landgenotes Fem van Empel en Denise Betsema.

Tot dusver is het veldrijden te bestempelen als ‘spielerei’ in afwachting van de start van de uitgebreide reeks wereldbekermanches. Volgende week is de eerste in het Amerikaanse Waterloo. Van der Haar begon rustig in Meulebeke tot hij zich in het tweede deel van de cross bij Vanthourenhout en Iserbyt voegde. De Woudenberger nam zelfs de kop, maar had geen antwoord op een versnelling van Vanthourenhout. Ook Iserbyt moest passen, maar in de laatste ronde wist hij op zijn beurt Van der Haar te lossen. Komende week vliegen de veldrijders de oceaan over voor de eerste wereldbeker in Waterloo (9 oktober) en een week later in Fayetteville.

Wegwedstrijden

Het wegseizoen nadert zijn einde. Nog een grote koers staat er op het programma, de Ronde van Lombardije zaterdag 8 oktober. Tal van toppers waren present in de Giro dell’Emilia, een klimkoers met vijfmaal de pittige San Luca op het menu. De in Utrecht woonachtige Sjoerd Bax, een paar dagen geleden nog winnaar van de Coppa Agostoni, eindigde op plaats 25 als de beste Nederlander. Wilco Kelderman en Lars van den Berg haalden de eindstreep niet. Winnaar werd Enric Mas die verrassend Tadej Pogacar op de laatste klim van zich afschudde.