Lars van der Haar koning van Nacht van Woerden

Veldrijden Redactie

Lars van der Haar is de koning van de cyclocross bij maanlicht, of beter gezegd, kunstlicht. De 28-jarige Woudenberger schreef voor de vijfde maal de Kiremko Nacht van Woerden op zijn naam. Bij de vrouwen zegevierde Maud Kaptheijns. Wereldkampioen op de weg Annemiek van Vleuten deed mee ‘voor de fun’ en genoot zichtbaar aan de vooravond van de traditionele ‘koeiemart’.

De avondcross in Woerden eist specifieke technische vaardigheden van de veldrijders. Van der Haar is behendig en als lichtgewicht in het voordeel ten opzichte van zwaardere crossers. Een tijdje leek het erop dat wereldkampioen Mathieu van der Poel voor het eerst in het veld zijn gezicht zou laten zien in Woerden, maar het multitalent besloot nog even rust te nemen en pas op 3 november in Ruddervoorde naar zijn oorspronkelijke habitat terug te keren.

Van der Haar vond het jammer dat hij niet kon duelleren met Van der Poel. Nu diende hij af te rekenen met zijn landgenoot Joris Nieuwenhuis en de verrassende Spanjaard Felipe Orts. Dat deed de crosser van de Belgische formatie Telenet Baloise Lions ondanks een lekke band vakkundig en een nieuwe zege in Woerden was een feit. Kyle Agterberg uit Maartensdijk werd negende.

 

Voor de fun

Bij de vrouwen was er wat meer strijd tussen de gevestigde orde en jonge talenten als Puck Pieterse uit Amersfoort.

Puck Pieterse.

Kaptheijns moest geconcentreerd blijven in de lastige bochten om de Belgische Laura Verdonschot achter zich te houden. De derde plaats was voor de jonge Inge van der Heijden. Pieterse eindigde met een dikke minuut achterstand als zesde.

Dat was aanmerkelijk beter dan Van Vleuten (28ste) maar voor haar is de cross meer een aardigheidje. De 37-jarige profrenster komt uit de streek (Vleuten) en is niet vies van een beetje blubber maar het moet ook weer niet te gortig worden. In Woerden viel best te rijden, al waren door de regen een paar flinke plassen ontstaan op het parcours. Van Vleuten rijdt op 1 november nog de cross van Rhenen, vlakbij haar woonplaats Wageningen. Daarna wordt de blik na een vakantie gericht op het nieuwe wegseizoen met als climax de Olympische Spelen in Tokio.

Annemiek van Vleuten

Aanmoedigingen waren er ook voor Floortje Mackaij, geboren en getogen in Woerden. Ze had moeite met de gladde ondergrond en ging dan ook tegen de vlakte. Mackaij, al jaren een gewaardeerde kracht bijn Sunweb, kwam als 47ste over de finish.

Floortje Mackaij